"Глаукомата - тихият крадец на зрението", така го нарича Д-р Николова - Къцова  от Очна болница "Луксор". В Световната глаукомна седмица – 10 – 16 март 2019 година, тя разказва за читателите на TrafficNews.bg как протича заболяването, какви мерки да вземем  и как да съумеем  да съхраним зрението си. 

Глаукомата  е едно от най-важните социално значими очни заболявания. Тя е втората най-честа причина за необратима слепота в световен мащаб. Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение. Тя е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота, като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. В световен мащаб болните от това заболяване са между 70 и 90 млн. Над 7 млн. са двуочно слепите. Близо 50% от хората не знаят, че са засегнати от заболяването.

- Поканили сме днес Д-р Николова - Къцова да ни осведоми повече за това заболяване. Кажете ни какво представлява заболяването Глаукома?

Това е едно коварно заболяване, защото настъпва бавно, неусетно, без болка, без дразнене и прогресивното му напредване води до необратими промени. Ако трябва да съм напълно точна глаукомата е оптична невропатия, при която настъпва загуба на ганглийни клетки на ретината с атрофия и екскавация на зрителния нерв, които се съпътстват с прогресиращо ограничаване на периферното зрение и снижение на зрителната функция до слепота. Тя се разделя на няколко вида - вродена и придобита, както и на откритоъгълна и закритоъгълна. Тя бива още първична и вторична.

Глаукома не е само повишено  вътреочно налягане (ВОН),  затова има пациенти при които ВОН е нормално, но те имат вече настъпили промени. Затова, ние лекарите постоянно апелираме към редовни, ежегодни прегледи. Обстоен преглед, на който да се изследва зрителната острота, очното дъно, периферното зрение (компютърна периметрия), вътреочното налягане, централната дебелина на роговицата и извършването на скенер на зрителния нерв.

-Какви са рисковите фактори, които биха довели до това заболяване?

Рискови фактори за това заболяване са фамилната обремененост, възрастта (след 45 години зачестява заболяемостта, но и по-младите ни пациенти може да развият глаукома), късогледство повече от 4 диоптъра, съдови фактори (студени крайници, синдром на Рейно, сърдечно-съдови заболявание, вазоспазъм и други), травма, медикаменти (дълготраен прием на кортикостероиди), вече установена глаукома на едното око, по-високо ВОН и други.

-Какво е лечението на това заболяване?

Основната цел е постигането на „прицелно вътреочно налягане”, при което не прогресират промените в диска на зрителния нерв и зрителното поле. Това се постига чрез медикаментозно, лазерно и оперативно лечение. Златен стандарт за глаукомата остава трабекулектомията. Съвременните тендеции са насочени към развитието на Минимално инвазивната хирургия (MIGS).

-Какво да направи един пациент ,за да „контролира” по-добре своята глаукома ?

Трябва да се извършват редовни прегледи, да се спазва стриктно изписаната медикаментозна терапия и ако е необходимо, да се прилагат и навременни оперативни методи. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии  на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрението си от глаукома, поради факта, че късно търсят лекарска помощ.

Профилактични прегледи за глаукомата са абсолютно задължителни. Каквото глаукомата вземе -  назад не връща!

-Разбрах, че в Българим има асоциации за борба с Глаукомата. Активни ли са те?

Има такава организация и тя е Българското Глаукомно Дружество (БГД).

Като нейн член, съм изключително благодарна на БГД и по-специално на Проф. Мариета Конарева - Костянева, за оказната ми възможност да участвам на XIII Резидентски Глаукомен Курс в Майнц, Германия – 8-9 февруари 2019 година. На такива форуми успяваме да обменим опит и знания, относно последните новости в диагностиката и лечението на глаукомата.

Основната цел на БГД е да съдейства за подобряване на ранната диагностика и съответно лечение на глаукомата, и да повишаваме информираността на обществото за социалната значимост на болестта, за да обединим усилията си за провеждане на ефективна национална програма за борба с глаукомата.

За постигането на своите цели БГД организира  ежегодишни симпозиуми, семинари и информационни кампании за офталмолози във връзка с ранната диагностика и лечение на глаукомата, както и съдейства за организиране на безплатни прегледи, беседи и публикации.

Тази година ще се проведе ХVIII СИМПОЗИУМ на 22 и 23 март 2019 година. Основната  тема на симпозиума ще бъде „Глаукома – предизвикателства в диагностиката и лечението“. Несъмнено това е едно от ежегодните събития в офталмологията, които се радват на голям успех и интерес.

Световната глаукомна седмица е съвместна инициатива на Световната глаукомна асоциация и Световната асоциация на пациентите с глаукома. Тя бе разработена в отговор на тревожния факт от нарастване на броя хора с глаукома (20% от преглежданите болни) и респективно на слепотата от нея, обусловено от увеличаване, застаряване на населението, късно откриване и неадекватно лечение.

Световната глаукомна седмица се отбелязва в световен мащаб, с цел повишаване на осведомеността за глаукомата чрез лекции за пациенти, медиини изяви и безплатни прегледи и обединяване на усилията на пациенти, лекари и общественост за ранното й откриване, и адекватно лечение за предотвратяване на слепотата от нея.

Десетата поредна СВЕТОВНА ГЛАУКОМНА СЕДМИЦА тази година е в периода 10-16 март 2019 година.

Не бива да се забравя, че когато глаукомата бъде открита навреме може да се лекува успешно. Всеки има право на зрение. И зависи изцяло от него самия да бъде отговорен, и активно да търси лекарска помощ профилактично или при установяване на каквото и да е отклонение от нормалното състояние.