При децата, които растат в по-екологична среда, и сред големи количества зелени площи има 55% по-малък риск от развитие на различни психични разстройства по-късно в живота. Това се вижда в ново проучване на университета в Орхус, Дания, в което се подчертава необходимостта от проектиране на зелени и здрави градове за бъдещето, пише Medicalxpress.

Все по-голям дял от световното население сега живее в градовете и Световната здравна организация изчислява, че повече от 450 милиона души страдат от психично разстройство и тази бройка се очаква да се увеличи.

Въз основа на спътникови данни от 1985 г. до 2013 г., изследователи от университета в Орхус са картографирали наличието на зелени площи около домовете на децата на почти един милион датчани и са сравнили тези данни с риска от развитие на 16 различни психични разстройства по-късно в живота.

Цялото детство трябва да е зелено

Изследователите знаят, че например шумът, замърсяването на въздуха, инфекциите и лошите социално-икономически условия са в основата на това да увеличат риска от развитие на психично разстройство. Обратно на това, други проучвания показват, че повече зелени площи в местната област са в основата на по-голямо социално сближаване и повишено ниво на физическа активност, и могат да подобрят познавателното развитие на децата. 

"С нашия набор от данни показваме, че рискът от развитие на психично разстройство намалява постепенно, колкото по-дълго сте заобиколени от зелени площи от раждането до 10-годишна възраст. Зеленото пространство през детството е изключително важно", обяснява Кристине Енгман.

Зелени и здрави градове

Тъй като изследователите се приспособиха към другите известни рискови фактори за развитие на психично разстройство, те виждат своите открития като стабилна индикация за тясна връзка между зелено пространство, градски живот и психични разстройства.

Тези знания имат важни последствия за устойчивото градско планиране. И затова си има причина - все по-голяма част от населението на света живее в градовете.

Снимка: pixabay

Превод и редакция: Trafficnews.bg