В 4.00 ч утре сутрин ще преместим стрелките на часовника с час назад. Това означава, че ще разполагаме с 1 час повече за сън, но пък за сметка на това денят ще започне да намалява и да се стъмва по-рано.

Психиатърът д-р Веселин Герев предупреждава, че това означава отново разсинхронизиране на биологичния ни часовник и изместване на активностите с час назад.

Докато се настроим по “новото” време ще се будим час по-рано, но ще отиваме на работа час по-късно и ще се прибираме час по-късно, ще се храним и приемаме медикаменти си също час по-късно, посочва специалистът.

Много от здравите хора ще понесат тази смяна неусетно, но най-застрашени отново са страдащите от хронични заболявания - диабет, ритъмни сърдечни проблеми и хипертония.

Съветът му е тези хора е в продължение на няколко дни да изместват с по 10-15 минути назад приема си, а не отведнъж с цял час.

Също така в понеделник след смяна на часовото време се увеличават катастрофите заради невнимание, както и трудовите злополуки с около 50%. Причината е, че психиката ни изключва с час по-рано и се настройва за свободно време, а не работа.