Две седмици преди първия учебен ден все повече се дискутира ситуацията с нормалното протичане на учебната година и все по-голямата вероятност от преминаване към дистанционно обучение. Според сайта на министерството на образованието засега се планира учебната година да започне нормално, като има четири възможни сценария във връзка с епидемичната обстановка.

При най-лекия, „зелен” сценарий със заболеваемост до 100 души на 100 000 население - обучението ще е присъствено. Ако заразените скочат над 250 на 100 000 души население, учениците ще преминат към график и ще редуват онлайн и присъствено обучение. В случай, че 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000, страната влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно.

Към днешна дата заболеваемостта в Пловдивско е 309 на 100 хиляди души, което поставя областта в червената зона и се очаква учениците да редуват присъствено с онлайн обучение по график.

Справка със сайта на Математическата гимназия в Пловдив, която стартира учебната година от утре за 5,6 и 7 клас, показва именно това:

„Уважаеми родители и ученици,

Може да се запознаете с разписанието на иновативните учебни часове за периода 01-14.09.2021 г.

Учениците от 6. и 7. клас ще се обучават изцяло от разстояние в електронна среда.

Учениците от 5. клас ще се обучават присъствено за периода 01-03.09.2021 г. и от разстояние в електронна среда за периода 07-13.09.2021г.”

За началото на учебната година говори и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в няколко свои интервюта последните дни.

Около 15 септември вероятно ще бъдем близо до максимума на вълната. Това означава, че голяма част от страната ще бъде в червена зона. Със сигурност ще има трудности, но поне за първокласниците ще осигурим първи учебен ден, който да запомнят. След това в зависимост от конкретната ситуация във всяко училище да се мине на максимално присъствено обучение, но без да рискуваме живота и здравето на учителите и децата“, каза той.

От TrafficNews потърсихме и мнението на директора на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева. Ето и какво сподели тя:

"На сайта на министерството на образованието са публикувани насоките, които ще действат през новата учебна година. Съобразени са с всички изисквания и правила, които важат във времето и в момента."

Директорът на РЗИ разкри още, че на 10 септември ще се проведе съвместна онлайн среща, организирана от Пловдивския инспекторат и Районно управление на образованието, където също ще бъдат обсъдени въпроси, касаещи протичането на една нормална учебна година, но все пак основната дума за организацията има министерството на образованието.

Относно опита от миналата година и очаквания за настоящата, тя сподели следното:

"За изминалата учебна година всичко, което РЗИ разпореди, е било изпълнявано, така че училищата дадоха един добър пример затова, че мерките могат да се изпълняват, както по отношение на профилактика и промоция, така и при случаите, когато е имало диагностицирани деца или преподаватели и работещи в учебните заведения.

Искам да си пожелая и тази учебна година да протече по същия начин, като си партнираме, и мерките да се прилагат и спазват, в което искрено се надявам. Пожелавам на учениците една нормална учебна година.

За съжаление, обхватът на учителите с имунизации не е такъв, какъвто ни се иска да бъде. Аз смятам, че колкото повече се имунизират, толкова по-бързо ще се върнем към нормалност."