Близо три пъти се е увеличил броят на заразените с грип и остри респираторни заболявания в Пловдив през последната седмица. Заболеваемостта в областта е 35.46 на 10 000 души при 11.43 на 10 000 седмица по-рано. Най-засегнати са децата до 14 години и възрастните хора, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според наблюденията на личните лекари в града, най-често оплакванията са диария, повръщане, висока температура и общо неразположение. Те са съобщили за 121 случая с такава проява в последната седмица.

Лечението продължава 4-5 дни. Освен препарати против повръщане и температуропонижаващи, лекарите препоръчват и спазване на диета за възстановяване на червата. Антибиотиците не помагат, затова съветът им е да не се самолекуваме.

Най-опасен е грипът за бебетата, които се обезводняват за часове. Другата рискова група са хората над 75 години, които имат хронични заболявания, тъй като при тях диарията, придружена с повръщане, също може да доведе до усложнения.

Препоръката на специалистите за профилактика срещу заразяването е да се спазва лична хигиена. Ръцете на децата да се почистват редовно и да се консумират повече плодове и зеленчуци.