"Статистиката дава некоректни данни. 30 процента от българите всъщност нямат досег със здравната система, защото са в чужбина или неосигурени", коментира пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Той коментира данни от изследване на Евростат, според което повече от 50 на сто от българите не ходят при личния си лекар.

Българите масово пропускат годишното посещение при личния си лекарСамо 5% са ходили при джипито си повече от 10 пъти за година

"Реалният процент на хората, които не посещават общопрактикуващия лекар, е около 20", подчерта той.

"Има глоби, но не ми е известно да има пациент, санкциониран за това, че не ходи на профилактични прегледи. За целта са необходими изследвания, за които са нужни 2-3 дни", отбеляза д-р Миндов.

"Намаляваме, в големите градове вече е осезаем трудният достъп, практиките са претоварени, поемат два или три пъти повече от нормалния брой, спират да записват пациенти. Трябва да се знае, че личните лекари не изпълняват спешна помощ. По стандарт достъпът е 48 часа. В Холандия практиките са под 1000 души. Имат 20 пъти по-голям бюджет. Хората у нас са свикнали, без да си запишат час, да минат в същия ден при личния лекар. Това е феноменално, няма го никъде в Европа, особено при парите, които се отделят. А има трайна тенденция за намаляване на средствата за първична помощ", каза още д-р Миндов.

Той алармира, че със 144 души на ден намалява българското население. Това е разликата между раждаемостта и смъртността.

Снимка: pixabay