Някои учени наричат „Омикрон“ естествената ваксина, а СЗО очаква възникването на още по-заразен и още по-безопасен вариант. В Дания възникна такъв подвариант на „Омикрон“, който веднага зарази населението до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават така желания обществен имунитет. Това заяви в сутрешния блок на bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Динамиката на новите COVID случаи се дължи на смесването на циркулиращите у нас „Делта“ вариант и „Омикрон“, като „Омикрон“ вече е доминиращ. Колкото повече заразени с „Омикрон“ има у нас, толкова повече ще бъдат и хората в болница, тъй като не можем да достигнем 30% на ваксинирани“, добави тя.

„Бустерните дози са изключително необходими, тъй като „Омикрон“ носи характерните качества на истинското COVID заболяване. Никой не бива да рискува да преминава през COVID-19, независимо кой вариант, тъй като са сериозни последствията от него. Той поразява много други системи: сърдечно-съдовата, нервната, както и различни органи“, заяви още тя.

Има прототип на българската ваксина срещу COVID-19, който е доказано имуногенен.

„Това е пептидна ваксина, която съдържа различни части от вируса във вид на белтъци, които могат да създават имунен отговор“, добави проф. Петрова.