Опитите ни да правим истинска иновативна медицина, свързана с понятия като персонализирана медицина, регенеративна медицина, репродуктивна медицина, имплантология, дентална лазерна медицина, не са само на книга. В нашия университет те вече са факт. Щастлива съм, че представлявам този университет, че работя с толкова качествени лекари, фармацевти, дентални медици, десетки млади ентусиазирани хора, утвърдени преподаватели и учени. Това сподели ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. Мариана Мурджева, която тази вечер получи отличие за „Лекар на годината 2019” за своя принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники. Тя посвети наградата на екипа, с който работи, и подчерта, че призът е признание за дейността на колегите й от университета и асоциираните с него болници.  

Още петима пловдивски медици бяха отличени от Пловдивската колегия на БЛС с награди "Лекар на годината 2019” на церемония в ресторанта на парк - хотел "Санкт Петербург" след годишното отчетно събрание на съсловната организация. Наградите им бяха връчени от председателя на Регионалната колегия на БЛС Пловдив д-р Атанас Калчев и секретаря на организацията д-р Георги Кръстев.

С почетен знак и грамота на регионално ниво с „Отличен лекар от Регионалната колегия на Български лекарски съюз” като лекар на 2019 г. бе отличен проф. д-р Иван Дечев. Началникът на клиника по урология при УМБАЛ "Свети Георги", ръководител катедра по Урология и обща медицина при Медицински университет - Пловдив и Директор на Департамента по чуждо езиково обучение при Медицински университет – Пловдив получи приз и на национално ниво в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността”.

„За мен е висока чест това отличие за дългогодишната ми лекарска и преподавателска дейност. Тази висока оценка, която получавам от Регионалната лекарска колегия, ме вдъхновява и ми дава сили да продължа със същия жар и ентусиазъм в лекарската и преподавателската си дейност. Още веднъж едно искрено и по човешки дълбоко благодаря”, каза проф. Дечев.

Доц. Панайот Николов бе награден за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност. При получаването на приза той се обърна към всички свои студенти и наследници в залата, наричайки ги „успешни лечители”. „Каквото и да кажа повече, ще бъде излишно, освен да подчертая да продължавате по същия път”, посъветва ги той.

За приноса си за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация признания получиха д-р Кирилка Пракова и д-р Емилия Спасова. „Работихме във време, което беше много напрегнато. Ние сме тези, които започнахме здравната реформа. Години наред Лекарският съюз се бореше със Здравната каса, за да защити интересите на съсловието. И постигнахме много неща, но виждате, че проблемите все още съществуват. Сега Лекарския съюз трябва да ги продължи. Желая му успех”, пожела на колегите си д-р Пракова.

Д-р Спасова пък подчерта, че през декември ще празнуваме 30 години от възстановяването на Лекарския съюз в Пловдив, а градът ни е първият, възстанови Лекарския си съюз. "Направихме събрание, избрахме си управителен съвет и чак през април софиянци се обадиха да правим общобългарски лекарски съюз", спомни си д-р Спасова. Тя пожела на колегите си да работят спокойно и скоро реформата в здравеопазването да завърши. "Проф. Митов казваше, че това е професия, за която един човешки живот не стига. Осъзнавам, че е точно така", призна медикът с 55 години трудов стаж.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ победител стана д-р Неофит Спасов от Отделението по детска онкохематология в УМБАЛ „Свети Георги”. Младият лекар прие наградата с благодарност, но скромно подчерта, че човек на неговата възраст все още не е достоен за награди. Пожела си обаче някой ден да я заслужи, и то в България. "Благодаря за подкрепата на УМБАЛ "Свети Георги" и всички колеги, работещи в болницата. Надявам се да вървим напред и да успеем да внедрим все повече нови технологии, които да помагат на нашите малки пациенти да се преборват с рака", пожела си д-р Спасов.

Лекарят на годината проф. Дечев: Ние не даряваме живот, но можем да върнем хората към животаУрологията е изкуство и вие сте гуруто в нея, призна студент на уролога