По празниците си позволяваме да похапнем разнообразна и тежка храна, която вреди не само на тънката ни талия, но и затормозява организма с трудната обработка, която изисква. Връщането към нормалния ритъм не е никак лесно и затова тялото се нуждае от специален детоксикиращ режим, който да го тласне към здравословното хранително ежедневие, пише Az-jenata.bg.

На кои храни да наблегнете?

1. Противовъзпалителни храни: борят се с възпаленията, причинени от захарите, млечните продукти, алкохола. Това са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, подправки и полезни мазнини (авокадо, семена, ядки).

2. Мазнини, фибри и протеини. Правете всичко възможно да включвате и трите вида хранителни вещества във всяко хранене, за да бъде то балансирано, а стомахът да се чувства сит за дълго време.

3. Хидратирайте се. Започвайте всеки ден с чаша вода с изстискан в нея ½ лимон. През деня наблягайте на водата, билковите чайове и кокосовата вода.

4. Упражнявайте се. За да се върнете към обичайния си ритъм на живот, не трябва да спирате да се упражнявате. Тренировките ще ви помогнат да засилите метаболизма и детоксикирате организма.

5. Балансирана храна. Планирайте всички хранения за деня. Така ще ви е по-лесно да сте сигурни, че се храните балансирано и не приемате излишни калории.

Ето и един примерен хранителен план за 5 дни, който ще детоксикира тялото ви:

Ден 1

Започнете с чаша филтрирана вода с изстискан ½ лимон в нея или чаша билков чай.

Закуска: Чаша смути от плодове или зеленчуци по ваш избор. Добавете към него и малко джинджифил, който допринася за детоксикирането.

Сутрешна междинна закуска: 1/3 чаша хумус, примесен с копър, сервиран върху нарязана краставица за топене.

Обяд: Салата с кейл, смокини и лешници. Към нея може да се добави малко риба тон по желание.

Следобедна закуска: 1 чаша зърнена закуска по избор (без захар) с кленов сироп и лимонов сок. Добавете малко сушени плодове и ¼ чаша ядки по избор.

5 грешки, които да не правите след празниците

Вечеря: Малка порция скариди върху канапе от настъргани пресни тиквички и няколко печени бадема (без сол).

Късна закуска: ½ чаша малини с 1 квадратче черен шоколад (може и разтопен) плюс 2 чаени лъжички царевичен флейкс. Това похапване е идеален начин за приключване на деня.

Ден 2

За старт на деня: Можете да започнете с чаша вода с лимонов сок или да си направите смути с червено цвекло, цикория и рукола вместо кафе.

Закуска: Овесена каша с пресни боровинки.

Сутрешна междинна закуска: ½ авокадо на кубчета с лимонов сок, морска сол и няколко конопени зърна.

Обяд: Тъмнозелено зеле с боб, салца, пюре от авокадо, подправено с малко кориандър.

Следобедна закуска: Сладък и ароматен бар с овесени ядки и сушени плодове. Изберете такъв без добавена захар. Препоръчително е да съдържа и ядки.

Вечеря: Пилешки гърди с червен лук на скара с гарнитура печено или задушено брюкселско зеле плюс ментов чай.

Късна закуска: 1 банан с 2 супени лъжици бадемово масло и канела.

Ден 3

За старт на деня: Започнете с вода с лимон или зелен чай.

Закуска: 2 твърдо сварени яйца, 1 парче ръжен хляб и бадемово масло (може и фъстъчено).

Сутрешна междинна закуска: 1 чаша ягоди с малко орехи.

Обяд: Сотирано къдраво зеле с шепа киноа, сладък лук (от предишната вечеря), няколко парченца тофу (може и сирене).

Следобедна закуска: 2 чаши пуканки със зехтин. Ако нямате възможност за такава закуска, опитайте с овесени ядки с пресни плодове и малко мед.

Вечеря: Парче печена сьомга с ананас и аспержи на скара.

Късна закуска: Бадемово мляко, смесено с лъжица какао, малко стевия и екстракт от ванилия.

Ден 4

За старт: Чаша филтрирана вода с ½ лимонов сок.

Закуска: Малък сладък картоф с орехи, кокосово масло, поръсен с кафява захар.

Сутрешна междинна закуска: 1 круша, нарязана на парчета, намазана с тахан.

Обяд: Сандвич с 2 филии пълнозърнест хляб, пуешко филе, дижонска горчица, няколко сушени домата, рукола.

Следобедна закуска: Печен или варен нахут. Овкусете със сол и черен пипер.

Вечеря: Печен карфиол с чаша варено на пара едамаме, 3-4 броя кашу и малко сусамово олио.

Късна закуска: Печена ябълка с мед и канела и чаша чай от лайка.

Ден 5

За старт на деня: Чаша вода с лимон или билков чай.

Закуска: Чаша сварено просо с чаша задушен спанак, поръсен с щипка лют червен пипер и 1 пържено яйце на око.

Сутрешна междинна закуска: Смути от 1 банан, ½ чаша фенел, 1 супена лъжица чия, кокосова вода и 1-2 кубчета лед.

Обяд: Салата с рукола, печени сладки картофи, семена от нар, орехи и нахут.

Следобедна закуска: 1 пълнозърнеста филийка с фъстъчено масло и царевичен флейкс.

Вечеря: Порция печено пилешко филе с ½ чаша кафяв ориз и 1 чаша варен зелен фасул или едамаме, поръсени с малко сусамово семе.

Късна закуска: 1 кофичка кисело мляко с 3-4 сушени смокини или фурми с канела.