След като помогнаха за подновяването на най-старите и амортизирани кувьози в малките общински болници в страната, доброволците от „Капачки за бъдеще“ стартират нова инициатива. Целта е да бъдат събрани средства за закупуването на транспортни апарати, с които в кризисни ситуации се превозват недоносените бебета.

„11-те кувьоза, които дарихме до момента, покриват повечето проблеми, с които може да се роди едно бебенце. Но понякога раждането се случва прекалено рано или бебето е с по-сериозен здравословен проблем и се налага да бъде транспортирано“, написаха във Фейсбук страницата си доброволците.

Те разбират, че някои болници имат сериозни проблеми именно с транспортирането на недоносените дечица и се налага да бъдат доста изобратателни, за да спасят живота им. Доброволците установяват, че в едно от лечебните заведения, до които се допитват, транспортният кувьоз е на 30 години. В друго е стара кутия, която няма как да бъдат пуснати системи, а лекарите са принудени да поставят топли бутилки за бебето.

„В трета болница ни споделиха, че има транспортен кувьоз - дарение, но той е толкова голям, че е нужна специална линейка, която нямат. И затова го ползват като стационарен, а бебенцата транспортират с лека кола, увити в одеало, гушнати от акушерка. От четвърта болница, отговаряща за район с 50 000 души, ни споделиха, че в подобни случаи чакат транспорт в продължение на 4-5 часа от най-близката областна болница“, разказват за проблема от „Капачки за бъдеще“. От друго лечебно заведение доверили, че плащат около 600 лв. за курс на линейката с транспортния кувьоз, които им пращат от най-близката областна болница.

Доброволческата организация вече е поръчала производството на няколко транспортни кувьозa за нуждаещите се болници. Понеже транспортните кувьози имат доста повече функции, както и батерии, за да могат да функционират без външно захранване, обаче цената им е двойно по-висока от стационарните. „Успяхме да поръчаме, защото плащаме 50% от сумата при поръчка, а другите 50% - при доставка в болницата. А ние имахме 50% от сумата“, поясняват те. Затова разчитат отново на доброволците, като вече няколко  организации от Велинград и Момчилград са изразили подкрепа към акцията и ще се опитат да помогнат на местинте болници.

„Вярваме, че хора и от други градове ще се включат. И не само вярваме, а сме убедени, че ще подменим амортизираните транспортни кувьози до края на есента. Знаем, че ще успеем, защото заедно можем повече“, казват от „Капачки за бъдеще“.