Създаване на Конфедерация на лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи и фармацевти предложи д-р Георги Кръстев по време на отчетното събрание на регионалната колегия на Българския лекарски съюз, което се провежда в момента в Пловдив. Целта е пряко да се договаря с Министерство на здравеопазването и Здравната каса, а не преговорите да се водят от синдикатите.

"Проблемите ни са общи. Сега едни преговарят, други са национално представени, а трети са някъде в ъгъла", посочи д-р Кръстев.

Предложението бе гласувано преди минути, ала отхвърлено от колегите му. 

Веднага след края на събранието ще се пристъпи и към тазгодишното връчване на призовете "Лекар на годината". Шестима медици ще бъдат отличени от Пловдивската колегия на БЛС. Новият ректор на Медицински университет – Пловдив проф. Мариана Мурджева получава приз за своя принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники. Доц. Панайот Николов е награден за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност. За приноса си за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация признания получават д-р Кирилка Пракова и д-р Емилия Спасова. В категорията „Ти си нашето бъдеще“ победител е д-р Неофит Спасов от Отделението по детска онкохематология в УМБАЛ „Свети Георги”.

Както TrafficNews вече съобщи, с почетен знак и грамота на регионално ниво с „Отличен лекар от Регионалната колегия на Български лекарски съюз” като лекар на 2019 г. е отличен проф. д-р Иван Дечев. Началникът на клиника по урология при УМБАЛ "Свети Георги", ръководител катедра по Урология и обща медицина при Медицински университет - Пловдив и Директор на Департамента по чуждо езиково обучение при Медицински университет – Пловдив получи приз и на национално ниво в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността”.