Най-правилният период за поставяне на ваксина срещу есенно-зимните вируси е октомври месец, заяви д-р Христиана Бацелова, началник на хигиенно-епидемиологичен отдел в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив за TrafficNews.

Според нея ситуацията с увеличаване на случаите на вирусните инфекции с настъпването на новия сезон и началото на учебната година е нормална за момента, но случаите на COVID-19 се увеличават: „Затова е добре хората да не се страхуват от ваксините. Те предпазват от разболяване и тежко протичане. Особено за децата, ако има как да се предпазят, няма смисъл да боледуват.“, смята тя.

Стартът на учебната година бе даден миналата седмица, а с него настъпват и рисковете от по-сериозно боледуване при по-малките ученици особено. В момента е България съществуват два вида ваксини срещу респираторните инфекции – две ваксини срещу грип и една срещу COVID-19.

„Сега има възможност децата да бъдат ваксинирани срещу коронавируса след 6-месечна възраст с новата адаптивна ваксина, тя осигурява необходимата защита. Срещу грип специално за по-малките има два вида – убити инжекционни, които се поставят след 6-месечна възраст и жива назална. Тя се прилага при деца навършили 2 години. Нея я очакваме следващия месец.“

Важно е да се отбележи, че живата назална се прилага само, ако детето няма вроден или придобит имунен дефицит.

„Есента е сезонът и на вирусния хепатит А, но за момента няма данни за епидемични взривове. В България за жалост от няколко години няма вносна ваксина, а заболяването се среща.“, допълва още д-р Бацелова.

Особено важно за предпазването на децата е спазването на добра лични хигиена.

„Хигиената на ръцете е много важна, измиване с вода и сапун преди хранене, преди докосване на очите. Дезинфектантите също вършат работа. Желателно е учениците да не си лапат химикалите и дъвчат моливите.“, категоричен е епидемиологът.