Пловдивска област е на пето място в страната по процент на имунизирано население срещу COVID-19. Със завършен ваксинационен цикъл към 20 септември са 124 190 жители на областта, което е 18.6%.

Според данните в сайта covid.tobel.bg най-голямо доверие към ваксините имат жителите на столицата.  26.1% от тях вече са си поставили по две дози от препаратите на „Пфайзер”, „Модерна” или „АстраЗенека” или съответно – една от еднодозовата „Янсен”. Следват София област (22.1%), Кюстендил (20.5%) и Габрово (19.9%).

Най-бавно върви кампанията в Търговище, Пазарджик, Сливен и Смолян. Там хората със завършен ваксинационен цикъл е под 14%.

Към 20 септември у нас са поставени общо 2 463 666 дози. Напълно защитени са 1 276 139 българи, или 18.4% от населението на страната.

 “За да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, така както се случва в много държави в Западна Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие”, посочи миналия ден  зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов. За да стимулират ваксинирането, от Здравното министерство дори обмислят томбола. ”Като се ваксинираш, ще получиш награда. Те са се свързали с мобилни оператори. Ако искат, хората от туристически бранш могат да изпратят предложения за награда. Може да се спечели таблет, часовник”, обясни в телевизионно интервю служебният министър на туризма Стела Балтова.

Дали томболата ще даде желания резултат, предстои да разберем. Но на този етап България е доста далеч от 70% ваксинирано население, което ще доведе до групов имунитет.  

Наградиха медиците, участвали най-дейно във ваксинацията срещу COVID в ПловдивскоЦеремонията се проведе в Областна управа, а наградени бяха ДКЦ "Пълмед" и д-р Костадин Сотиров