ДКЦ "Пълмед" и д-р Костадин Сотиров са наградените за особени заслуги и съпричастност към ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Пловдивско. По този повод те са удостоени с грамота, издадена от здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Грамотите им бяха връчени от директора на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева и областния управител Ангел Стоев в Областна управа днес. 

Д-р Костадин Сотиров има заслуга основно във ваксинирането на пловдивски джипита. Той е приел организацията на редица мероприятия по отношение на имунизация и до момента е поставил над 1100 ваксини.

Доктор Екатерина Петкова, която прие грамотата на ДКЦ "Пълмед", е взела активно участие във ваксинирането на на работещите в структуроопределящи предприятия. От „Пълмед“ имат заслуга за поставянето на близо 30 500 ваксини, което е около 1/8 от всички игли в Пловдив. "Пълмед" е отговорен и за изграждането на първия изнесен имунизационен кабинет.

"В Пловдивска област сме най-добре с темпа за ваксинация в цялата страна. Благодарим на всички медици, които са били ангажирани с ваксинацията в Пловдив", заяви областният управител. 

Медиците благодариха за признанието и заявиха, че ще продължават своята усърдна дейност във ваксинационната кампания. От своя страна Ангел Стоев призова хората да мислят и да вземат информирано решение относно ваксинацията. 

"Противник съм на задължителна ваксинация, но смятам, че хората трябва да бъдат убедени с цифри. Само от 1 септември до вчера в Пловдивско са починали 109 души. 106 от тях са били неваксинирани, тримата, починали с ваксина, са били с тежки придружаващи заболявания", заяви Стоев и изрази съболезнование на близките.

На мероприятието стана ясно още, че приблизителната цифра на хора настанени в интензивните структури в Пловдив е между 60 и 70 души, от тях максимум двама са със завършена ваксинация. 

Доктор Сийка Димчева също изказа своята благодарност към ангажираните медици и добави, че за съжаление квотата им е позволила да наградят само две структури. 

"Ако можехме щяхме да наградим и останалите медици в Пловдив, които заслужват това признание. Благодарим на всички", заяви Димчева. 

Ангел Стоев и д-р Сийка Димчева заявиха, че в момента Пловдив не е изправен пред здравна криза, а ситуацията е овладяна.