Вероятно знаете колко важна е храната за поддържане на здравето ви. Витамините и минералите, които храните съдържат, са важни за правилното функциониране на тялото. В резултат на медицински изследвания, учените са доказали, че храната действително има пряко въздействие върху организма ви. Правилното хранене, съчетано с други здравословни навици, като редовни физически упражнения и много вода, може значително да подобри и да удължи живота ви.

Нови изследвания показват, че не само можете да подобрите здравето си с храната, но и да предотвратите някои заболявания. Има редица храни, които имат противоракови ефекти. Като ги включите в ежедневната си диета, можете да се предпазите от тази ужасна болест. 

Суров чесън

Заедно със зеленчуци като лук, праз и леворда, чесънът съдържа антиоксиданти като алицин. Доказано е, че алицинът премахва свободните радикали от тялото ви. Той също така подобрява имунитета, богат е на хранителни вещества, понижава кръвното налягане и нивата на холестерола, подобрява мозъчната активност и е естествен детоксикатор. Ситно нарежете или смажете чесъна, оставете го за известно време и след това го използвайте в любимите си ястия. 

Броколи

Този зеленчук е роднина на марулята, карфиола и обикновеното зеле. Броколите съдържа фитохимикали и антиоксиданти, глюкорафанин и индол-3-карбинол, за които е доказано, че намаляват риска от рак на шийката на матката, рак на гърдата, стомаха и простатата. Броколите имат естествено противовъзпалително действие, имат положителен ефект върху здравето на костите и сърцето. В допълнение, броколите са нискокалоричен продукт, който може да бъде чудесно допълнение към здравословното хранене. Тъй като фитохимикалите се унищожават от топлина, е по-добре да се консумирате броколите сурови или леко задушени. 

Зелен чай

Съдържащото се в зеления чай катехиново вещество прави този продукт един от най-добрите в борбата с рака. Многобройни проучвания показват, че тази напитка свива тумора и предотвратява развитието на нови ракови клетки. Повечето експерти предлагат зелен чай като профилактика срещу рака. Допълнително предимство на тази напитка е, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, намалява нивото на лошия холестерол и повишава нивото на добрия, както и нормализира кръвното налягане.

Ягоди

Учените са открили, че ягодите забавят растежа на раковите клетки, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, намаляват възпалението, предотвратяват загубата на паметта и помагат на тялото да изгаря повече мазнини. Ягоди и други тъмни плодове: малини, боровинки, горски плодове, годжи плодове трябва да станат неразделна част от вашата диета. 

Спанак

Независимо от факта, че този зеленчук съдържа много малко калории, той може да насити тялото ви с витамини, минерали, омега-3 мастни киселини, които тялото ви трябва да функционира правилно. Спанакът съдържа вещества, наречени флавоноиди, които абсорбират свободните радикали и ги отстраняват от тялото. Също така той е богат на фолиева киселина и фибри, която според лекарите са необходими за предотвратяване на рак. 

Домати

Ликопенът - антиоксидант, който придава на доматите червен цвят, е силен антиоксидант с противоракови свойства. Той също така намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и е естествено противовъзпалително средство. Тайната на максималната полза от доматите се крие в тяхната подготовка. Ликопенът се освобождава при топлинна обработка. Също така е важно да се знае, че съдържанието на ликопен в консервирани зеленчуци е по-високо, отколкото в пресните. 

Моркови

Този зеленчук е богат на бета-каротин, антиоксидант, който предотвратява разрушаването на клетките и забавя растежа на раковите клетки. Морковите съдържат falkarinol и falkaridiol - естествени растителни пестициди, които според лекарите се борят с рака. Също така, морковите са полезни за очите, кожата и са детоксикиращ агент.

Водорасли Уакаме

Водораслите Уакаме са известни със способността си да предотвратяват развитието на рак на гърдата, пише Zdrave.to. При едно проучване, анализиращо хранителните данни на хора от 66 страни е установена връзка между хората, които редовно консумират тези водорасли и намаляването на рака на гърдата.

Има голям брой храни, които се борят с рака, чиито свойства все още не са напълно проучени, но противораковите свойства на изброените по-горе продукти вече са доказани.