PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта на коронавируса, ще предложи пловдивската Университетска болница „Каспела”. Изследванията ще се правят от вторник. Цената ще бъде същата като на стандартните PCR тестове, а с новата апаратура, с която разполага лечебното заведение, резултатът ще излиза в рамките на 3 часа. Според директора на болницата проф. д-р Илиан Дойков те ще бъдат изключително полезни, тъй като ще дадат яснота на медиците какво да очакват като евентуални усложнения.

„Делта вариантът е унищожителен. Той просто покоси цяла България и нанесе много щети и много смърт в държавата. За разлика от него Омикрон е много по-щадящ по отношение на прогнозите. Затова пациентите, при които се докаже новият вариант, могат да си отдъхнат”, заяви пред TrafficNews проф. Дойков.

Според неговите наблюдения в момента Делта и Омикрон вървят паралелно в Пловдивска област. Както в цялата страна, и в УМБАЛ „Каспела” болните се увеличава с всеки изминал ден. Заетите интензивни легла се движат в интервала между 75 и 80 процента.

Надеждите на специалиста са Делта все повече да отстъпва, тъй като с изместването му от Омикрон интензивните легла ще се освободят.

„Пациентите с Омикрон са в пъти повече. Потвърждава се изводът, че той е с много сериозен контагиозен индекс, но протича доста по-благоприятно за самия пациент. Мястото на поражение на Омикрон са носът, носоглътката, фаринкса и до ларинкса. Тоест, той обхваща горните дихателни пътища и протича в рамките на една хрема, кашлица, главоболие, умора, много сериозна болка в гърлото и понякога загуба на глас. За разлика от Делта варианта, който галопираше надолу по бронхиалното дърво и се демонстрираше с пневмония. Пневмонията е тази, която се задълбочаваше и впоследствие преминаваше в много тежки картини и водеше до смърт”, разказа проф. д-р Илиан Дойков. И допълни, че Омикрон протича по-леко при ваксинираните.

Лечението и при двата варианта е симптоматично.  

Директорът на УМБАЛ „Каспела” коментира също, че в повечето лечебни заведения има недостиг на лекари и медицински персонал. В момента това се усеща още по-силно, тъй като голяма част от тях са карантинирани заради свои болни близки. И на практика здрави медици не са на разположение в системата на здравеопазването.

Това е била и една от обсъдените теми по време на проведения вчера Областен оперативен щаб. Според проф. Дойков взетото решение за спиране на плановия прием от четвъртък е разумно. Това ще се отрази благоприятно, тъй като хората, които чакат планова операция, няма да влизат в лечебни заведения и там да бъдат потенциално заразени. А що се отнася до спешната дейност, тя не се ограничава и ще бъде извършвана.  

„Винаги съм бил оптимист и ми се иска да е истина, че с Омикрон ще приключи пандемията. Прегръщам го с две ръце и наистина очаквам това да е последната вълна. Естествено, ще има и други варианти на вируса, той няма да изчезне. Ние сме живели с него десетки и стотици години, но през 2020 г. се появи тази коварна форма SARS‑CoV‑2. Но отстъпи ли Делта вариантът, просто сме победили този ужас, в който живяхме две години”, допълва проф. д-р Илиан Дойков.