Здравната каса ще заплаща медицински храни за пациенти, които са в състояние на средна или тежка форма на недохранване - така наречената малнутриция. Това става възможно след решение на Надзорния съвет, с което две от формите на малнутриция са добавени към списъка на заболяванията, за които фондът покрива такива разходи за домашно лечение.

Одобреното през седмицата решение е предпоставка в бъдеще всеки нуждаещ се от висококалорична медицинска храна да я получи чрез финансиране от Здравната каса, обясни доктор Антоанета Тончева, член на общността "Мостове" - една от организациите, които от 5 години се борят за осигуряване на такива храни за българските пациенти.

"Това могат да бъдат пациенти след тежки хирургически интервенции, които да развият малнутриция, може да са онкологични пациенти с активна към момента терапия, може да са пациенти с хранителни разстройства, с инсулти и най-различни".

Предстоят още няколко стъпки, за да започне покриването на такива разходи - разработване на правила за оценка на състоянието на пациента и на методика, по която ще се отпускат медицинските храни. След това трябва да се проведат обществени поръчки за доставка на храните и тогава ще започне кандидатстването от страна на нуждаещи се хора, допълни доктор Тончева.

"В момента, в който започне отпускането на храните по Каса в рамките на около две години, според мен, ще има вече доста по-акуратни данни всъщност колко души се нуждаят годишно от такива храни".

Очаква се медицинските храни да станат достъпни чрез заплащане от Здравната каса от следващата година. Към момента са събрани данни от педиатри и гастроентеролози за 550 деца, които имат нужда от такива храни, предаде БНР.