Над 30 пловдивчани се възползваха от безплатните кардиологични прегледи днес в МОЛ „Марково тепе” в рамките на кампанията „Вземи го приСърце“. На всеки от тях бе направено ЕКГ изследване от д-р Евгения Георгиева и д-р Душко Шереметов от Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Св. Георги”. Целта на кампанията бе да повиши информираността на хората за потенциалния риск от сърдечно-съдови заболявания и необходимостта от чести прегледи, профилактика, активен начин на живот и балансиран режим на хранене. Тъй като болничната обстановка често е дискомфортна за пациентите и става причина за пренебрегване на здравето на сърцето, прегледите се проведоха в мола. А освен подробен ЕКГ анализ и съвети от специалистите, хората си тръгваха и с подарък ябълка и антистрес топка.

„В рамките на кампанията дойдоха основно млади хора, които нямат съществени оплаквания и го правят с идеята за профилактика. Единствено един господин на 35 години имаше камерни екстрасистоли. Той знае, че ги има, назначено му е лечение, но не го приема. Посъветвахме го отново да се консултира със своя общопрактикуващ лекар и съответно да започне да си приема терапията”, обясни пред TrafficNews.bg д-р Евгения Георгиева.

Нейните наблюдения са, че повечето пациенти, които постъпват в Отделението по инвазивна кардиология, не обръщат достатъчно внимание на здравето си. А това може да доведе до сериозни усложнения като реинфаркт например при пациенти, които вече са получили стент. Другата тревожна тенденция е, че сърдечно-съдовите заболявания се „подмладяват”.

„Имаме пациенти на 35-40 години. Най-младият пациент, който аз съм лекувала, беше момиче на 28 години с остър инфаркт на миокарда. С остра симптоматика – внезапна силна болка, обслужена от Спешно отделение съответно в болницата и насочена към нас. „Подмладяването” на заболяванията се дължи от една страна на нездравословния начин на живот, който водим – неподходяща диета, тютюнопушене. От друга, при част от хората има и наследственост”, посочи д-р Георгиева.

Съветът й е хората с фамилна анамнеза да бъдат по-внимателни, да контролират кръвното налягане и да правят редовни прегледи при общопрактикуващия лекар. Препоръката към всички останали е правилно хранене, по-малко сол, алкохол и цигари, спорт и позитивно мислене.

„Направихме едно пилотно събитие в София, като прегледахме над 35 човека. Тук, в Пловдив, графикът ни бе запълнен още преди няколко дни. Интересът е голям. В началото хората подхождат скептично, но минавайки на преглед и разбирайки, че нямат проблеми или получавайки насоки за потенциални такива, осъзнават, че това е много важно за тях и може да повлияе на качеството им на живот. И дори да спаси живота им в някои случаи”, отчете и Димитър Стамов, маркетингов и търговски директор на компанията за разработка на медицинска апаратура, организатор на „Вземи го приСърце“.

Наблюденията му са, че в София немалък броя млади хора са имали оплаквания като замайване, прескачане на сърцето, болка. При трима млади пациенти кардиологът д-р Колев е установил притеснителни факти, свързани с работата на сърцето. И е препоръчал обстоен кардиологичен преглед. „Точно това е целта на нашата кампания – превантивно, в много ранни фази на потенциален проблем, те да го установят и да вземат нужните мерки. За да няма последствия в дългосрочен план.”, обясни Стамов.

Следващият месец предстои втора кампания за безплатни кардиологични прегледи в София и Пловдив, след което подобни събития ще има в цялата страна.