Стоенето до късно вечерта е свързано с повишен риск от диабет. Този хронотип хора, чийто биологичен ритъм включва будуването през нощта и спането през деня, имат 19% по-висок риск от диабет в сравнение с другите, пише Puls.bg.

Хронотип е понятие, което се отнася за ежедневните цикли на сън и бодърстване. Хронотипът е естествената склонност на организма да спи и да се събужда в определено време от денонощието. Хората, които попадат в определени хронотипи, могат да си лягат преди полунощ и да стават рано сутрин, но други могат да стоят будни до късно след полунощ и да спят до по-късно. Хронотипът на хората, които заспиват късно, често се нарича нощна птица.

Макар и времето за сън да се определя от множество фактори в живота, за хронотипа може да има фундаментална причина, идваща от генетичния набор. Това прави хронотипа нещо, което трудно може да се промени напълно.

Оказва се, че хронотипът влияе на цялостното здраве на организма. Дори и ако се погледне единствено сънят, "нощните птици" са с по-голяма склонност към нередовен режим на съня. Това ги прави по-податливи към развиването на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Научно изследване, проведено от екип към Brigham and Women’s Hospital разглежда връзката между хронотипа и някои рискови фактори за здравето. 

Освен повишения риск от диабет и сърдечно заболяване, "нощните птици" имат навика да водят нездравословен начин на живот - анализираните данни сочат, че този хронотип е по-вероятно да пие алкохол, да пуши, да яде некачествена храна и да спи по-малко часове през нощта. Сочи се и, че "нощните птици" често имат наднормено тегло и показатели за физическа активност драстично под нормата.

Пълноценният сън е жизненоважен за функционирането на организма. Липсата или нарушенията в съня могат да изложат организма на повишен риск от физически усложнения като хипертония, диабет и сърдечен удар. Липсата на сън потенциално има връзка и с психични заболявания като депресия.

Макар и нощните птици да не съставляват най-голямата част от населението, техният хронотип ги излага на най-голям риск от заболявания, затова те трябва да положат допълнителни грижи за здравето си. Това включва правилно хранене, редовна физическа активност и сваляне на излишни мазнини и избягване на алкохол и цигари.