Няколко вируса върлуват в Пловдив. През последната седмица пред лекарските кабинети има много пациенти, при които е засегната дихателната система. Заболяването обикновено протича с лека настинка с хрема, отпадналост, болки в гърлото. Много чест симптом е сухата и мъчителна кашлица, посочват медиците. Част от хората имат стомашни проблеми. 

Най-застрашени са децата до 4-годишна възраст, както и хора с имунодефицитни състояния и със сърдечно-съдови заболявания. Ако не се лекува, може да доведе и до тежки бронхити и дори бронхопневмонии.

Последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести показват покачване на случаите на остри респираторни заболявания и на национално ниво. Общата заболеваемост за страната е 96.92 на 10 000 души (за сравнение в предходната седмица е била 82.90). Сред наблюдаваните общо 379 796 души от всички възрастови групи са регистрирани 3 681 случая на остри респираторни заболявания (за предходната седмица са били 2 866). Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 0-4 години (403.40), следвана от възрастовата група 5-14 години (256.77).

Както вече съобщихме, вече е доказан и първият за сезон 2021/2022 г. грипен вирус. Положителната проба е на жена, завърнала се преди 4 дни от Франция. Тя е развила температура 39 градуса и кашлица.

Доказаха първия за сезона грипен вирусПоложителната проба е на жена, завърнала се преди 4 дни от Франция

Лекарите съветват да не се самолекуваме, а още при първите симптоми да се консултираме с джипито. Също така препоръката им е да не приемаме своеволно лекарствени средства за укрепване на имунитета, тъй като това крие рискове.

Все пак преди настъпването на грипната вълна съветът е да се храним пълноценно – с повече зеленчуци и плодове. Все още не е късно да си поставим и ваксина срещу сезонния грип.