Втори човек вече е в постоянна ремисия от ХИВ - вирусът, който причинява СПИН и вероятно е излекуван напълно.

Десет години след първия потвърден случай за излекуване на смъртоносната болест (известен като "пациентът от Берлин"), втори човек стана известен като "пациентът от Лондон" и не е показал никакви признаци на болестта в продължение на почти 19 месеца, съобщават учени пред списание "Nature".

И двамата пациенти са получили трансплантации на костен мозък за лечение на левкимия чрез стволови клетки от донори с рядка генетична мутация, която предотвратява задържането на ХИВ-вирус.

Чудо на медицината: Излекуваха британец, болен от рак и СПИНЧовекът, чието име се пази в тайна, е наричан от учените Лондонския пациент

"Чрез постигане на ремисия при втори пациент, използвайки подобен подход, ние показахме, че "пациентът от Берлин" не е аномалия", заяви водещият автор Равиндра Гупта, професор в университета в Кеймбридж.

Милиони хора, заразени с ХИВ по света, държат болестта под контрол с т.нар. антиретровирусна терапия (ARV), но лечението не може да излекува пациентите от вируса.

"В момента единственият начин да се лекува ХИВ е с лекарства, които потискат вируса и заразените трябва да вземат през целия си живот", казва още Гупта.

Близо 37 милиона души живеят с ХИВ в световен мащаб, но само 59% получават антиретровирусната терапия. Почти един милион души умират всяка година от усложнения, свързани с ХИВ-вируса.

Гупта и екипът му подчертаха, че трансплантацията на костен мозък - опасна и болезнена процедура - не е способна да бъде алтернатива за лечение на ХИВ в световен мащаб. Но вторият вече случай на ремисия, а и вероятното излекуване след подобна трансплантация, ще помогнат на учените да стеснят обхвата на лечебните стратегии.

"Лечението е възможно"

"Вторият случай укрепва идеята, че лекът е осъществим", каза Шарън Р. Левин, директор на Института за инфекция и имунитет "Питър Дохърти" и Университета в Мелбърн.

Пациентите от Лондон и Берлин получават трансплантации на стволови клетки от донори, носещи генетична мутация, която предотвратява експресията на ХИВ рецептор, известен като CCR5, пише Medicalxpress.

"Намирането на начин за пълно елиминиране на вируса е спешен глобален приоритет, но е особено трудно, защото вирусът се интегрира в белите кръвни клетки на неговия домакин", обясни Гупта.

"Пациентът от Лондон" е бил диагностициран с ХИВ-вирус през 2003 г. и е бил на антиретровирусна терапия от 2012 г. насам.

По-късно същата година му е поставена диагноза за напреднал лимфом на Ходжкин - смъртоносен рак.

През 2016 г. той е преминал през така наречената трансплантация на хемопоетични стволови клетки от донор с две копия на генния вариант на CCR5, комбинация срещана в едва 1% от световното население.

Хората, които имат две мутирали копия на CCR5, са резистентни към повечето щамове на вируса на ХИВ-1, тъй като те затрудняват опитите на вируса да влезе в клетките-гостоприемници.

Както и при рака, химиотерапията може да бъде ефективна срещу ХИВ, тъй като убива клетките, които се делятм, но заместването на имунните клетки с тези, които нямат CCR5 рецептора изглежда е ключово за предотвратяване на появата на ХИВ след лечението.

След трансплантацията на костния мозък, "пациентът в Лондон" останал на антиретровирусна терапия в продължение на 16 месеца, след което лечението било спряно. Редовните тестове потвърждават, че вирусният товар на пациента остава неоткриваем оттогава.

Първият подобен случай - Тимоти Браун, "пациентът от Берлин", получи две трансплантации и беше подложен на цялостно облъчване на тялото за лечение на левкемия, докато британският пациент получи само една трансплантация и по-малко интензивна химиотерапия.

"Не исках да бъда единственият човек в света, излекуван от ХИВ", пише Браун в медицинско списание през 2015 г., обяснявайки защо е решил да разкрие своята идентичност.

Изследователският екип на "пациента от Лондон" ще представи своите констатации на годишната конференция за ретровируси и опортюнистични инфекции (CROI) в Сиатъл, Вашингтон.