Атанаска Благова е професионален масажист от 12 години. Завършила е Медицинския колеж в Пловдив, има редица сертификати от допълнителни курсове за класически и лечебен масаж, както и за рефлексотерапия. 12 години работи в студиа и фитнес центрове, а от 2012 година работи самостоятелно. В студиото си в Пловдив прави класически масажи и обучава хората, които искат да усвоят занаята. Ето какво споделя Атанаска Благова пред TrafficNews.bg 

-Известни ли са Ви случаи, в които хора са посещавали масажисти и са ставали по-зле заради липсата на умения?

-Да, това се случва често, когато лицето няма достатъчно знания и умения за упражняване на съответната практика. Често се комбинират неадекватно различни методи, което не води до желания ефект. Масово класическият масаж се комбинира с източни техники от недобре обучени “масажисти”. В резултат на това се травмират ненужно хората. Известни са ми редица подобни случаи на пострадали клиенти в масажни салони.

-Какви са рисковете при посещение при шарлатани?

-Слабата ни здравна система отвори широко врати за всякакъв вид шарлатания. Пропускайки диагностиката, прегледа при лекар и надявайки се на чудо, хората стават жертва на други, чиято единствена цел са парите. Неконтролирани от никого, такива хора са вредни не само за пациентите, а и петнят името на други с нужната квалификация и умения.

-Как може да разпознаем масажист с умения от такъв без умения?

-Преди да отидете на такова място, потърсете информация за вида на практикувания масаж, както и разберете каква е квалификацията на работещия. За класически масаж той може да бъде извършван от човек, завършил курс с необходимата за това квалификация. За всякакъв друг вид лечебни практики, като рехабилитация, кинезитерапия или физиотерапия, това трябва да бъде извършвано само от хора с необходимото медицинско образование. Доверявайки се на терапевти от малко известни за нас школи, пациентите трябва да осъзнават сами свързаните с това рискове.

-Как да реагираме, ако масажист ни постави диагноза?

-Това е често срещана практика. Пациентите, които отиват с проблем при масажист, трябва да бъдат насочвани към рехабилитатор, който ако има нужда (освен ако проблема не е вече диагностициран), да се консултира с лекар. По същия начин лекарят назначава рехабилитация, а масажът служи за поддръжка на определено състояние след вече успешното проведен рехабилитационен курс. Практиката показва обаче, че масажисти сами поставят диагнози, назначават брой масажи, излишно преекспонират състоянието на човек и това не помага с нищо и често само отлага адекватната намеса. Моля, когато ви кажат “Нужни са Ви осем масажа, за да ви изправим гърба”, “Имате плексит”, “Напипвам ти шипа” и всякакви други “диагнози” по време на класически масаж, веднага потърсете на друго място адекватна консултация.

-Какви съвети давате на вашите курсисти?

-Когато самият курс започва, се обяснява на всеки начинаещ какво ще се изучава и с каква цел, за да може те не само успешно да получат нужните знания, а да могат да бъдат полезни и да не вредят. На всички масажисти и клиенти ни престои да създадем повече доверие един към друг и единственият начин за това е правилната информация.

Ако има хора, които искат да бъдат обучени професионално с издадени сертификати за това, могат да ни намерят в Пловдив на адрес ул. Добротич 12 или да позвънят на телефон 0897 553 568.

-С каква цел хората стават масажисти и с какво може да им помогне изкарването на такъв курс?

-Такъв курс не е достатъчен за лечебни практики, но той има своята реализация както в България, така и извън нея. Завършилите работят в салони, фитнес центрове, спа центрове или в специализирани масажни студиа. Курсът е подходящ за сезонна и почасова работа за допълнителни доходи. Често такъв курс помага дори и на грижещите се за болни хора извън България, като им докарва допълнителен доход за работа със здравите членове на семейството.