Проф. д-р Диляна Вичева е специалист „Уши, нос, гърло” в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести към УМБАЛ „Каспела” в Пловдив. Преподавател е в Медицински университет - Пловдив, председател на „Българското ринологично сдружение” и на „Българското сдружение по детска оториноларингология”, зам.–председател на „Национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия” и гост-лектор на множество международни УНГ форуми из цял свят. 

- Проф. Вичева, хремата  е сред проблемите, които са актуални целогодишно и често я подценяваме. Какви усложнения могат да настъпят, ако тя не бъде овладяна навреме?

Почти всички прояви на остра хрема се развиват по време на вирусна инфекция. Пациентите търсят помощ при специалист най-вече заради носната обструкция (запушен нос), но масова практика е да се самолекуват с локални деконгестанти (капки и спрейове за нос със съдосвиващ ефект). Те осигуряват донякъде отбъбване на носната лигавица, но понякога при прекалено дълга употреба или предозиране могат да причинят обратен ефект и да се развие т. нар. „медикаментозен ринит”. Често обаче първоначалното възпаление на горните дихателни пътища обхваща носната лигавица, а впоследствие и синусите. Тогава вече говорим за остри и хронични риносинуити. Те са сериозен здравен проблем, чиято честота нараства от 2% до 16%, успоредно с тази на алергичните хреми. Проблемът е много често срещан в детска възраст заради неадекватно лекувани продължителни хреми, други анатомични особености при децата, както и поради все още незрелия им имунитет. 

- В какво се състои обикновено лечението и доколко е приложим антибиотикът? 

Има създадени и утвърдени правила за лечение на острите и хроничните риносинуити, получени на базата на множество клинични проучвания и доказателства - промивки на носа, капки за нос, муколитици (отхрачващи медикаменти), антихистамини (антиалергични), кортикостероиди, антибиотици и др. 

Напоследък се наблюдава клинично доказана антибиотична резистентност при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. Според данни на едно голямо американско проучване между 9 и 21% от всички изписвания на антибиотици при деца и възрастни са в случай на риносинуит, въпреки че употребата на такава терапия е неефективна при лека, средна или неусложнена степен на заболяването. Антибиотичната терапия при остри риносинуити е адекватна само при потвърдена бактериална инфекция, повишена температура и силна болка. Тя обаче често води до дисбиоза, поради което е добре да се комбинира винаги с прием на пробиотик. Една от най-изследваните полезни бактерии е Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Огромно количество от нея съдържа пробиотикът Актив Флора бейби, който е приложим още от първия ден на антибиотичното лечение.

- Миналата седмица в гр. Правец се състоя Втората педиатрична УНГ конференция. Една от темите, които се разискваха там, бяха именно възможностите за алтернативно лечение на риносинуитите в детска възраст. Какви са новите подходи в тази насока? 

Според Европейските препоръки за лечение на риносинуити и според съвременните научни изследвания обичайно прилаганите терапевтични средства са недостатъчно ефективни или с ограничено приложение при някои групи пациенти. Ето защо е необходимо да търсим алтернативни и иновативни методи на лечение, особено по отношение на хроничния риносинуит, които дават възможност да се стабилизира състоянието и шанс за добро качество на живот.

Все по-често през последните години се говори за ролята на синусния микробиом и дисбактериозата при децата. Както и стомашно-чревният тракт, така и носната лигавица е населена с различни микроорганизми. При налично заболяване балансът се нарушава, т.е. получава се дисбактериоза - доминиране на определени патогени, които проникват в дълбочина в носната лигавица.

На базата на възпалението и дисбактериозата се стига до секреция, която е основната и водеща от страна на пациента да отиде при специалист. Тук вече не можем да разчитаме само на кортикостероиди и носни промивки, а да потърсим щадящи и същевременно доказано ефективни средства за лечение какъвто е хомеопатичният медикамент Цинабсин например. Какви са предимствата му? Цинабсин съдържа естествени съставки, които не само успокояват възпалението и намаляват отока на носната лигавица, втечняват гъстия и жилав секрет и повлияват запушването на носа, но и повишават локалните и общи защитни механизми на организма. Водят до по-бързо възстановяване на назалната лигавица и нейните функции и предпазват от допълнителни усложнения и повторни инфекции. Може да се прилага и при деца, и при възрастни пациенти. 

 - Какви бяха другите акценти на конференцията?

Основните засегнати теми бяха от най-различно естество и всички са свързани с УНГ-заболяванията в детска възраст - от антибиотична резистентност, затрудненото носно дишане у децата, световъртеж при децата, слухова рехабилитация при вродени ушни малформации, причини и подходи при глухота в детска възраст, качеството на живот при деца с алергичен ринит до заболявания на дихателните пътища. Акцентите в научната програма бяха два основни дебата, а именно: дискусия за избягване на упорити кръвотечения, получени след тонзилектомия - препоръки, подходи и екипна работа, опит заимстван от Германия; дебат за правилното поведение при спешни състояния на чужди тела в белия дроб при децата - реалност и географско разпределение на центровете за изваждане на чужди тела в България. Тук бяха разгледани лекарските позиции на педиатъра и на УНГ лекаря.

Източник: puls.bg