Захарният диабет е социално значимо заболяване. Той е сред най-разпространените хронични състояния, но със съвременните методи за диагностика и лечение подлежи на проследяване и контрол.

В терапевтичен аспект целта е поддържане на кръвната захар в определени граници и предотвратяване на евентуални усложнения, което да позволи нормален начин на живот на пациентите с диабет.

Диабетът е заболяване на целия организъм, което засяга зрението при недостатъчен и недобър контрол, а последствията от това могат да бъдат трудни за лечение.

За превенцията на очните усложнения вследствие на диабета, месец преди световният ден за борба с това коварно заболяване, разговаряме с д-р Соня Джурелова, лекар в Очна болница „Луксор“ в Пловдив:

- Може би няма човек, който да няма близък, познат или приятел болен от диабет. Какво представлява най-общо това така разпространено заболяване? 

- Диабетът е  хронично метаболитно заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар. Уврежданията на организма при болестта, зависят от продължителността на диабета, от контрола на кръвната захар, както и от наличието на други придружаващи заболявания като високо кръвно, висок холестерол, наднормено тегло и други състояния.

Среща се при хора от различни възрастови групи, в това число хора в млада и активна - работоспособна възраст. Заболяването се разделя на два основни типа. „Тип 1“ е по-характерен за младите, докато „Tип 2“ засяга повече възрастните хора.

При диабета може да говорим за така нареченото „подмладяване“ на заболяването, което е вследствие на съвременният начин на живот.

Важно е да се знае, че диабетът може да причини пълна и необратима слепота, когато не се лекува навреме.

- Как болният от диабет се озовава в очна клиника?

- Много често пациентите с диабет идват при нас вече със сериозни оплаквания и намаление на зрението.

Една от първите причини е развитието в по-ранна възраст на катаракта или така нареченото „вътрешно перде“, което се дължи на нарушения метаболизъм на естествената човешка леща при диабет. Вследствие на това тя помътнява и съответно пациентите се оплакват от намалено зрение. За щастие този процес е обратимо състояние с помощта на съвременната катарактална хирургия.

Много по-важен и основен очен проблем, обаче е развиването на т.нар. диабетна ретинопатия, която при лош контрол и в напреднал стадий може  да доведе до слепота.

При диабетната ретинопатия се засягат малките кръвоносни съдове на очите.  По този начин ретината, която представлява вътрешната обвивка на окото и е отговорна за възприемане на светлината, не се изхранва правилно. Съответно се увреждат нейните функции и зрението на пациентите се понижава.

Характерно за диабетната ретинопатия е, че в ранен стадий тя не води до намаление на зрението и пациентът не може да разбере, че има начални изменения, вследствие на заболяването. Затова е много важно пациентите, които са с установен диабет, да правят периодични профилактични прегледи. По време на тези прегледи може да се установят начални изменения и при необходимост да се премине към тяхното лечение, за да не се допусне прогресиране на състоянието.

- Колко време може да продължи безсимптомната фаза?

- Строго индивидуално е и зависи от множество рискови фактори. До определена степен е генетично предопределено, в друга степен зависи от това как се контролира кръвната захар, какъв е типът на диабета и каква е неговата продължителност.

- Така излиза, че ако отидем на очен преглед веднага, след като сме разбрали, че страдаме от диабет и все още нямаме проблеми със зрението, то те могат да бъдат избегнати?

- Да, точно така! За съжаление в България поради силно намалената профилактична дейност, все още много хора идват при нас с вече напреднали промени от диабета и съответно с намалено зрение.

Ние разбира се препоръчваме на всеки пациент, който има съмнения и предразположеност към диабет или вече е засегнат от болестта, да си прави веднъж годишно очен профилактичен преглед.

Имали сме и обратният вариант. Хора идват при нас с намалено зрение и след проведения преглед, установяваме промени по типа на диабетната ретинопатия, а те дори не знаят, че имат диабет. При изследване на кръвната захар, в последствие и консултация с ендокринолог, се констатира наличие на заболяването.

В заключение можем да кажем, че много важно за ранната диагностика и навременното лечение на диабетната ретинопатия е отговорността на пациента и активната му роля в проследяване на заболяването. 

- Как протича прегледа на болните от диабет пациенти?

При пациентите с диабет е много важна профилактиката. Тези от тях, които все още нямат установени промени е достатъчно веднъж годишно да правят основен очен преглед, включващ оглед на очни дъна. При установяване на очни промени е най-удачно е да се извърши флуоресцеинова ангиография, или т.н. "цветна снимка на окото". Флуоресцеиновата ангиография се извършва чрез венозно въвеждане на водоразтворим контраст. Прави се серия от снимки, на които се проследява преминаването на контраста през кръвоносните съдове на ретината и се виждат в детайли измененията, които са настъпили  вследствие на диабетната ретинопатия. Чрез изследването се оценяват много по-прецизно уврежданията при диабетна ретинопатия, което определя избора на лечебен метод.

- Какво следва, ако вече са настъпили очни изменения?

При диабетната ретинопатия „златен стандарт“ за лечение е така наречената лазерна терапия или ALC. Чрез "цветната снимка" се преценява кои участъци от ретината трябва да се третират с лазер, за да не прогресират настъпилите изменения.

Самата процедура се извършва с лазерен апарат като до окото се допира специална лупа, а процедурата трае 10-15 минути в зависимост от участъка, който трябва да се обработи. По време на обработката не се усеща болка и има минимален дискомфорт. При напреднали промени в очните дъна може да се наложи да се извършат няколко лечебни сеанса. Целта на лазерната терапия е не да възстанови промените от диабетната ретинопатия, а да спре тяхното развитие. По  този начин се запазва зрението на пациента.

Допълнителна терапия, която може да се приложи при наличие на диабетен оток на ретината, е приложението на специални вътреочни медикаменти. Те намаляват отока, спомагат за подобряване на зрението и улесняват извършването на лазер-терапията.

В очна клиника „Луксор“ се извършва флуоресцеинова ангиография, лазерна терапия, прилагане на интравитреални (вътреочни) медикаменти, както и всички необходими методи за диагностика и лечение при пациенти с диабетна ретинопатия.