Много хора изпитват в ежедневието си тревожност и постоянен стрес, който често се превръща в хроничен. При тях се наблюдават симптоми като нервност, превъзбуда, напрежение, силно биещо сърце и болка в гърдите.

Тревожността е сред най-често срещаните нарушения, свързани с менталнто здраве на човека. В САЩ повече от 18% от възрастните са засегнати от тревожни разстройства всяка година.

В някои случаи този вид нарушения могат да бъдат резултат от друг здравословен проблем, например хиперактивна щитовидна жлеза. Поради тази причина правилната диагноза и навременно лечение са важни за справянето с проблема.

Много често за справяне с различни емоционални състояния се препоръчва добрата физическа активност. Упражненията са много добър начин за изгаряне на тревожната енергия и няколко изследвания подкрепят тази теза.

Тренировките биха могли да помогнат при справянето с тревожността, появила се след стресови ситуации. Резултатите от проучване показват, че упражненията могат да бъдат от полза за хората с тревожност, свързана с отказването от тютюнопушенето.

Медитацията също би могла да помогне за забавяне на непрестанно прехвърлящите се мисли в главата на човек, което улеснява управлението на стреса и тревожността. Широката гама от стилове на медитация, включително тренировките на съзнанието и медитация по време на йога, би могла да бъде от голяма полза.

Освен тях, методите на релаксация са изключително важни за справянето с различните емоции. Някои хора несъзнателно напрягат мускулите и стискат челюстта си, в резултат на появила се тревожност. Прогресивните упражнения за релаксация могат да помогнат.

Препоръчва се човек да легне в удобна позиция и бавно да свива и отпуска всяка мускулна група, като започне от пръстите на краката и стигне чак до раменете и челюстта.

Намирането на начин за изразяване на чувството на безпокойство може да помогне с неговия контрол. Някои изследвания показват, че воденето на дневник и други форми на писане носят позитивни резултати при тревожни хора. Проучване от 2016 г. например установява, че творческото писане може да помогне на децата и тийнейджърите да се справят с това чувство.

Някои хора изпитват тревожност, ако имат твърде много ангажименти наведнъж. Това могат да бъдат дейности, свързани със семейството, работата и здравето. Наличието на план за следващото необходимо действие може да им помогне за справянето с това безпокойство.

Ефективните стратегии за управление на времето могат да помогнат на хората да се съсредоточат върху една задача в даден момент, например използването на базираните на книги планери и онлайн календари. За някои хора разделянето на големите проекти на управляеми стъпки води до изпълнение на тези задачи с по-малко стрес.

Още един начин за справяне с чувството на тревожност е отглеждането на домашен любимец. Редица проучвания потвърждават теорията, че любимците могат да бъдат полезни за хора с различни психични проблеми, включително тревожност.

Повечето хора предпочитат отглеждането на котки, кучета и други дребни бозайници. Въпреки това, голяма част от населението имат алергия към този вид домашни любимци, най-често заради тяхната козина.

Според проведено проучване обаче, не е задължително домашният любимец да бъде космат, за да има полза от него. Изследователите установяват, че менталното здраве на възрастните хора се е подобрило и след отглеждане на щурци.

Прекарването на време с животни може да намали тревожността и стреса, свързани с травма от миналото. Резултати от систематичен преглед отбелязват, че подстригването и прекарването на време с коне могат да облекчат някои от тези ефекти.

Източник: Puls.bg