Операция на живо по смяна на тазобедрена става бе демонстрирана в пловдивската университетска болница „Еврохоспитал”. Иновативната технология бе представена от създателя на предно-латералния мини достъп за ендопротезиране на тазобедрена става проф. д-р Хайнц Рьотингер от Катедрата по ендопротезиране в Мюнхенската хирургическа болница, който е с над 30-годишен опит в ендопротезирането. Пациентката бе възрастна жена, която от доста време е с оплаквания в дясна тазобедрена става.

Операцията бе извършена с екипа на завеждащия Отделението по ортопедия и травматология д-р Свилен Шидеров в една от операционните на УМБАЛ „Еврохоспитал”, а чрез видеовръзка водещи ортопеди и млади специалисти наблюдаваха случващото се. През цялото време лекарите в залата имаха възможност да задават въпроси, а проф. Рьотингер разясняваше всеки детайл от операцията.

„Достъпът е доста щадящ, миниинвазивен, което е добре особено при млади хора, тъй като дава минимални следоперативни проблеми”, обясни пред TrafficNews.bg д-р Шидеров. Той разказа, че проф. Рьотингер е идвал в България и е правил подобна демонстрация в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ". В Пловдив обаче гостува за първи път.

След операцията немският ортопед проведе и лекция в заседателната зала на УМБАЛ „Еврохоспитал”, по време на която бяха обсъдени предимствата на новия метод и различни клинични случаи.

„Със сигурност ще взаимстваме нещо от наученото от проф. Рьотингер в ежедневната ни работа. Разбира се, всеки конкретен случай има своите особености и нюанси и невинаги можеш да го прекопираш едно към едно. Идеята ни е за бъдещо сътрудничество и съвместна работа с клиниката в Мюнхен”, допълни д-р Шидеров.