28 души са починали заради грип в съседна Румъния. Вирусът е взел 9 жертви и в Хърватия. Висока заболеваемост има също в Турция, Босна и Херцеговина. В Румъния, както и у нас, циркулират вирусите от тип А.

„Различното разпространение на вирусите се дължи на това каква част от населението е чувствително към този вирус – каква част от хората са се срещали с него в предишния сезон”, посочи пред bTV проф.д-р Нели Корсун, Национална лаборатория „Грип и ОРЗ”.

Застрашени от влошаване на здравето заради вируса са най-вече хора над 65 години, деца под 5, и пациенти с хронични заболявания.

„Грипът е убиец! Това е много тежка, сериозна инфекция, изпитание за организма и е много опасен, когато попадне на слаб организъм”, посочи доц.д-р Петър Атанасов, началник клиника Вътрешни болести.

За увреждането на имунитета спомагат нередовното хранене, недоспиването и стресът. Признаците са различни.Основните симптоми за грипна инфекция са сърцебиене, задух, гадене, повръщане, профузни диарии.

Как да се предпазим?

Не хващайте грипа

Най-добре би било изобщо да не хващате вируса на грипа. Превенцията е най-полезното за организма нещо, което можете да направите. Опитайте с противогрипна ваксина, както и с допълнителни природни имуностимулиращи продукти, храни и напитки, които да подсилят защитите на организма.

Как да разберете дали сте пипнали грип или обикновен респираторен вирус

Много от симптомите си приличат, но при грипа се наблюдават хрема, кашлица, висока температура, болки в ставите и мускулите, главоболие, силна умора, повръщане или диария.

Мийте ръцете си често

Вирусите се пренасят не само по въздушно-капков път, но и чрез кожата. Затова измивайте ръцете с антибактериален сапун на всеки час. Ако нямате възможност за това, опитайте да контролирате докосването на лицето си с ръце, щом не са измити. Така ще намалите опасността от зараза. Вирусите полепват по всякакви повърхности, включително кожа и дрехи и могат да останат активни и живи в това положение няколко часа.

Почивайте си

Щом почувствате първите симптоми на грипа, спрете да тренирате или да се движите активно, ако досега сте го правели. Ограничете всякакви дейности, които могат да ви накарат да се дехидратирате, дори малко. Тренировките предизвикват стрес в клетките и тъканите, който допълнително отслабва имунната система и ѝ пречи да се пребори с грипа.

Не посягайте към антибиотиците

Те няма да ви помогнат, ако сте се заразили с вируса на грипа. Само ще отслабят имунитета ви. Тези медикаменти се взимат само и единствено ако вирусът е създал условия за бактериална инфекция. Посъветвайте се с лекар.

Опитайте болкоуспокояващи без рецепта

Можете да опитате антипиретици, парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства, които да потиснат симптомите на грипа и да ви накарат да се почувствате по-добре, съветва az-jenata.bg. Но винаги е препоръчително да се консултирате с лекар преди да предприемете прием на каквито и да е лекарства, независимо дали са отпускани без рецепта или не. Състоянието ви може да налага по-сериозно лечение.

Спете повече

Колкото повече време дадете на организма си да си почине и да възстанови оздравителните си сили, толкова по-добре. Сънят е един от полезните механизми за справяне с грипа.

Внимавайте да не предозирате с витамините

В стремежа си да не се влоши състоянието им, много хора прекаляват с пиенето на витамини. Те не са никак безобидни, ако се приемат в твърде големи количества. Това няма да помогне за бързо оздравяване, дори напротив.

Прекалено високите дози витамин С например могат да доведат до тежка диария, а тя от своя страна – дехидратация, влошаваща симптомите на грипа и отслабваща имунните защити.

Заредете се с полезна храна

Наблегнете на колкото се може повече плодове и зеленчуци. Сред най-богатите на витамин С и антиоксиданти са горските плодове.

Пийте много течности

Да сте хидратирани, е едно от най-важните неща, когато човек страда от вирусно заболяване. Наличието на достатъчно течности в организма помага на тялото да се справи по-добре с инфекцията.