Голям е интересът към кампанията за превенция на репродуктивното здраве, която стартира община Пловдив. Още в първите дни за безплатни прегледи са се записали 10 души, съобщи за TrafficNews д-р Евелина Славчева, управител на Диагностично-консултативен център I, където се провежда скринингът.

До 15 декември желаещите да бъдат изследвани безплатно могат да се запишат, като изтеглят необходимите документи от сайта на общината и ги донесат в канцеларията на ДКЦ І – Пловдив.

 Кампанията е насочена към мъже и жени на възраст до 35 години и за нея са предвидени 15 хил. лв. от общинския бюджет, които ще обхванат 180 желаещи. Скринингът включва прегледи за жените при специалист акушер-гинеколог с вземане на цитонамазка и изследване на Антимюлеров хормон, а за мъжете преглед при уролог за наличие на варикоцеле, изследване на спермограма по критериите на СЗО и виталност на сперматозоидите.

„Създали сме организация. Още в деня, в който хората донесат документите, могат да изберат специалист и да си запишат час за преглед на регистратурата”, посочи д-р Славчева.

Препоръката към мъжете е да имат полово въздържание от 2 до 5 дни преди даване на семенна течност за спермограма. В рамките на този период резултатите са най-обективни. Изследването на Антимюлеров хормон при жените стана с вземане на венозна кръв в лабораторията на ДКЦ-то. Този хормон е утвърден и широко използван в практиката маркер, отразяващ овариалния резерв.

Извършените прегледи се регистрират в амбулаторен лист. При необходимост от коментар на резултатите, пациентите отново могат да изберат специалист от Диагностично-консултативен център I. Този вторичен преглед обаче трябва да се заплати, тъй като не е финансиран по програмата.

„Животът е доста напрегнат. Младите хора заживяват заедно и сключват брак в по-голяма възраст. Първо градят кариера и след това се замислят за деца. И това се отразява на репродуктивното здраве на пациентите. Така че категорично имаше нужда от подобна програма”, допълни д-р Евелина Славчева.