Расте броят на заболелите от чревни инфекции в Пловдив и областта, информираха от Регионалната здравна инспекция. За периода от 31 януари до 6 февруари са регистрирани 43 случая, което е почти двойно в сравнение с предходната седмица. При повечето пациенти става въпрос за усложнения след грипа и са хоспитализирани в Инфекциозна клиника. Най-засегнати от стомашно-чревни неразположения са децата под 2-годишна възраст. Освен типичните грипни симптоми, те често имат и гадене, повръщане и диария.

В същото време обаче здравните власти отчитат спад на болните с остри респираторни заболявания. От 27 януари до 02 февруари новорегистрираните случаи са 581 случая, срещу 631 случая за предходната седмица. Така заболеваемостта спада от 183 на 10 000 до 168 на 10 000.

Постепенно се успокоява и обстановката с болните от варицела, които за изминалата седмица са 33. Припомняме, че в средата на януари имаше бум на заболяването в цялата страна. За по-малко от месец над 2 000 деца се заразиха, а в голяма част от детските заведения в страната поставиха групи под карантина. В Пловдив само за седмица в началото на годината бяха регистрирани над 140 случая.

През изминалата седмица са регистрирани и двама пациенти с вирусен хепатит.