Честите летни неразположения като диария и повръщане могат да са сред симптомите на COVID-19, но е малко вероятно да са първия предвестник на заболяването. Това са констатирали в мащабно проучване изследователи от Университета в Южна Калифорния (USC). Тяхното изследване се съсредоточава върху това кой е най-вероятния ред на поява на симптомите на Covid-19/

Целта на установените обичайни поредици от симптоми е да се помогне от една страна на лекарите да идентифицират пациентите по-скоро и да назначат подходящо лечение, а от друга и самите хора са разпознават по-лесно риска да са ковид-позитивни. Симптоматиката и нейното проследяване е изключително важен фактор и за ранното и навременно идентифициране на болни, което в крайна сметка стопира разпространението и дава шанс за по-леко протичане, когато се вземат нужните мерки.  

Именно поради тази причина учените са идентифицирали как редът на симптомите се различава от подобни вируси като грип и други коронавируси, за да помогнат за по-бързото идентифициране. 

"Човек, заразен с Covid-19, е най-вероятно да изпита симптоми в порядъка - треска, кашлица, гадене/повръщане, а след това и диария", разкриват авторите. "Най-малко вероятният път започва от диария и гадене/повръщане и е последван от кашлица и накрая треска."

Тези заключения се базират на преглед на данните от 55 924 случая на Covid-19 от Световната здравна организация (СЗО) и Китай от 16-24 февруари 2020 г., както и 1100 случая между 11 декември 2019 г. и 29 януари 2020 г., съпоставени от Китайската експертна група по медицинско лечение. Учените са се фокусирали върху симптоми, които са лесно забележими или обективни, в сравнение с други съобщени симптоми като неврологични ефекти, включително загуба на миризма.

Разграничаването на Covid-19 от грип може да бъде особено предизвикателство особено в грипния сезон. За целта лекарите са сравнили реда на симптомите на Covid-19 с 2500 случая на грип от здравните власти в САЩ и Европа от 1994 до 1998 г., както и с двете известни коронавирусни заболявания на респираторен синдром в Близкия изток (MERS) и тежък остър респираторен синдром (SARS).

Техният модел установява, че грипът обикновено започва с кашлица, докато Covid-19, подобно на други заболявания, свързани с коронавирус, започва с треска. Въпреки това, тайминга и симптомите, засягащи горния и долния стомашно-чревен тракт разграничават Covid-19 от SARS и MERS.

"Този ред е особено важен, когато имаме припокриващи се времеви цикли на заболявания като грип, които съвпадат с инфекции на Covid-19", казва в изявление проф. Петер Кун от USC.

Въпреки че това е най-вероятният ред на симптомите и само някои пациенти ще има разлики (например много малък брой пациенти страдат от диария като първоначален симптом), екипът вярва, че това подкрепя идеята, че температурата трябва да се използва за скрининг за влизане на различни места. Тъй като новите лечения се усъвършенстват, учените се надяват, че познаването на вероятния ред на симптомите ще спаси живота, както хората ще търся и ще им се прилага лечение в по-ранен стадий на заболяването.

Макар и уверен в своите резултати, екипът казва, че общата точност би могла да се подобри, ако лекарите регистрират реда на появата на симптомите: нещо, което, донякъде изненадващо, все още не е стандартна практика.

„Нашите открития показват, че добрата клинична практика трябва да включва регистриране на реда на появата на симптомите при COVID-19 и други заболявания“, заключава документът. "Ако такава системна клинична практика беше стандартна още при старите болести, може би ще е възможно да се избегне преходът от местно огнище към пандемия", пишат още изследователите. 

Едно от най-трудните предизвикателства на пандемията Covid-19 е идентифицирането кой е заразил болния и изолирането, както на носителите, така и на контактните, за да се ограничи по-нататъшното разпространение. Правителствата по света са създали системи за тестване и двойно проследяване - към нулевия пациент и към контактните, за да може да се ограничи заразата. Ако обаче идентифицираме вероятните случаи по-рано, бихме могли да намалим броя и размера на клъстерите, твърдят изследователите в списание Frontiers in Public Health.