50% от заетите в сектор Здравеопазване в Пловдивска област са имунизирани срещу COVID-19. Най-висок е делът при общопрактикуващите лекари – 65%, показват данните на Министерството на здравеопазването. На този етап няма точни данни какъв е процентът на ваксинирани сред работещите в общинските здравни заведения в Пловдив. Директорът на Дирекция "Здравеопазване“ д-р Калин Калинов обаче изказа критика към колегите си, които не желаят да си поставят ваксина.

„След като си поел ангажимента пред обществото да се грижиш за здравето на членовете на това общество, трябва да бъдеш на 100% отговорен. Част от професионализма е да бъдеш безопасен за своите пациенти. Да не пренасяш заразата. А друг е въпросът, че ваксината теб лично те предпазва от това заболяване. Моля се да не се сбъдне това, което предвиждат математиците. Тоест след 10 дни да не стигнем бройката 9 хил. заразени, защото тогава наистина здравната система няма да издържи”, посочи пред TrafficNews д-р Калинов.

Той съобщи, че в момента общинските лечебни заведения не работят на пълния капацитет, с който разполагат. Проблемът не е в леглата, а в персонала. „Не се уморяваме да повтаряме, че леглата не лекуват, лекуват екипите. А хората са преуморени. Много от тях преболедували, други в момента боледуват. Има доста заразени колеги. Ангажиментът да бъде имунизиран всеки колега и задължителен”, допълни д-р Калинов.

Той обаче е изключително доволен от темпа на ваксинация през последните дни. Справка в Единния информационен портал показва, че в двата почивни дни, в понеделник и вторник в Пловдивска област са имунизирани 5815 души. Така със завършен ваксинационен цикъл вече са 142 768 души, или 24.% от населението на областта.

„Това е ефектът от заповедта на здравния министър. Министерство на здравеопазването не открива топлата вода. Те прилагат на практика това, което идва като указания от Европейския съюз. Преди три седмици бях във Франция. Над 75% имунизирана нация, живее спокойно, икономиката работи и никъде не можеш дори „Добър ден” да кажеш без сертификат – във всяко едно заведение, във всяка институция. А тук, както виждате, казвам го самокритично, половината колеги не са имунизирани. Да не говорим за социални работници, преподаватели, включително общинската и държавна администрация. Аз съм солидарен с критиките на някои от протестиращите, че трябва всички да бъдат под общ знаменател. Когато изискваме от обществото, ще изискваме от всички”, смята д-р Калинов.

4300 безплатни тестове са раздадени от РЗИ - Пловдив по лабораториитеПробовземането ще се определя от дружествата, няма да зависи от здравните власти