Здравната система в Пловдив ще издържи на натиска. Това заяви Областният управител на Пловдив – Ангел Стоев след заседание на Областния кризисен щаб. По думите му към момента има 183 свободни легла в лечебните заведения. 30 са свободните интензивни легла от общо 118 такива.

„Проблемът в момента е високият брой на интубирани пациенти, както и високата смъртност при интубираните. Заболеваемостта расте и очакваме още общини в областта да въведат 50% онлайн обучение”, каза Стоев.

Към момента в 6 общини е въведена ротационна форма на обучение. Според Стоев съвсем скоро още общини ще преминат онлайн.

„Проблем е и концентрацията на COVID зоните в Пловдив и Раковски. С писмо до лечебните заведения ще се направи опит за разкриване на още центрове. Имаме такова уверение и от НЗОК”, каза още Стоев.

По данни на Министерството на здравеопазването , 50% от заетите в сектор здравеопазване са имунизирани. Най-висок е дялът при общопрактикуващите лекари – 65%

„На тях се правят трети дози. Това е общият процент, но какъв е процента по структури, нямаме информация. Това е ангажимент на лечебните заведения. Имаме доставка на 4300 безплатни теста, които за раздадени на лабораториите. Това са такива, включени в Националната здравно-осигурителна система. Имаме осигурени още тестове, които са разпределени към лечебните заведения и COVID  центровете. Каква ще е цената на пробовземането ние не може да кажем и не зависи от нас. Лабораториите и болниците сами определят цените”, каза Сийка Димчева, директор на РЗИ – Пловдив.