Доц. д-р Владимир Ходжев има публикувани над 100 статии и научни съобщения у нас и в чужбина, както и множество участия в учебници, ръководства, монографии и консенсуси. Той е член на Еuropean Respiratory Society и American Thoracic Society. От 1992 г. е член на Българското дружество по белодробни болести, от 2010 г. е член на неговия Управителен съвет, а от 2019 г. до 2022 г.е председател на Управителния съвет.

Репортер на TrafficNews се свърза с д-р Ходжев във връзка с вредите от тютюнопушенето, последиците от мръсния въздух в града ни и проблемите с белите дробове на преболедувалите Коронавирус инфекция. Вижте какво сподели той пред медията ни:

-С оглед  на това, че на 18 ноември беше Международният ден без тютюнопушене, бихте ли ни дали информация за това какви са последиците от ежедневната употреба на цигари в дългосрочен план върху белите дробове?

- Искам да подчертая, че тютюнопушенето е основен рисков фактор не само за белодробни заболявания, но и за инфарктите и инсултите. В дългосрочен план то причинява две особено смъртоносни заболявания, а именно хронична обструктивна белодробна болест и белодробен карцином. Те заемат третото място като причина за смъртност сред социално значимите болести, на първо място е инфаркт, а на второ са инсултите.

-Тъй като по официални данни всяко пето дете е настоящ пушач, до какво би довел този проблем при подрастващите?

-Особено тревожно е, че България заема едно от водещите места по детско тютюнопушене в Европа. Притеснително е, че тютюневият дим при подрастващите оказва влияние върху едни недоразвити бели дробове. Обикновено на 25-годишна възраст тези органи разгръщат своето действие. Това се проследява с едно изследване, което се нарича спирометрия. При деца пушачи е възможно да не се достигнат предвидените параметри за съответния пол, т.е. може да бъде нарушено развитието на белите дробове и те да имат по-малка функция в сравнение с тази на другите деца. Това би ги направило по-податливи към различни заболявания.

-В момента наргилетата са много популярни сред младите. Какви са вредите от тях?

- Най-опасното е, че не знаем какво се поема при пушенето на наргиле, защото там няма стандартизация. Вдишват се най-различни вещества. Има едно фалшиво успокоение, че преминавайки през водата, всички вредни вещества се обират и тя служи като филтър, но това далеч не е така. Голяма част от вредните вещества преминават от там, освен това в наргилетата има много добавки, които са сложени за по-добър вкус. Те сами по себе си също могат да oкажат вредно действие, т.е. всичко, което влиза в белите ни дробове, освен чистият въздух е опасно. Те са създадени да дишат чист въздух, а не всякакви други субстанции.  

-Има данни, че електронните цигари са по-безвредни от нормалните. Вярно ли е това твърдение?

-Тютюневата индустрия твърди, че електронните цигари са по-безвредни. Повечето проучвания, на които те се уповават са направени от самата тютюнева индустрия и не показват дългосрочните ефекти. Аз лично съм скептик, че те са безвредни. Някои вещества може би са в по-малки концентрации, благодарение на новите технологии, но нямаме достатъчно данни какво ще се случи след 10 или 15 години. Пушачът не се разболява веднага, щом започне да пуши, а след като има определена експозиция на цигарен дим и тя продължава с години. Притеснителното е, че електронните цигари имитират маркетинга на телефоните. Представят ги като модерни устройства, които са впечатляващи за децата. Има различни модели, цветове, постоянно излиза нещо ново. Това е начин за създаване на нова клиентска база по един атрактивен начин. Електронните цигари създават модел за подражание сред младите хора. Този модел им внушава, че тютюнопушенето е модерно и готино и относителнo безопасно.

-Какви проблеми могат да се отключат при пасивните пушачи?

-Пасивните пушачи могат да развият същите заболявания, както и пушачите. Има данни, че на всеки 8 починали пушачи се пада един непушач, който е бил изложен на тютюнев дим и той също загива. Пасивното пушене убива 53 000 непушачи годишно в САЩ.

-През какво преминава организмът ни и за какъв период се изчистват белите дробове, ако решим да се откажем от този вреден навик?

-Ако решим да се откажем от този навик имаме бързи и продължителни ефекти. Например, артериалното налягане и сърдечната честото се подобряват след 20 минути. Обоняние става по-добро след 24 часа. След 72 часа дишането става по-лесно. След 2-12 седмици се подобрява кръвообращението, а след 3-9 месеца - кашлицата и хриптенето. 1 година по-късно рискът от миокарден инфаркт пада с 50%.

Има ефекти, които настъпват доста напред в бъдещето, например чак 10 години след спиране на цигарите рискът от белодробен карцином пада с 50%, а рискът от миокарден инфаркт се нормализира.

След 15 години рискът от инсулт се нормализира, т.е. този за непушач и бивш пушач е един и същ.

Ползите са многобройни. Отказването обаче е доста трудно и трябва да се оказва съдействие и помощ.

-Пловдив е градът с най-мръсен въздух в страната.По какъв начин вреди той на хората? Как да се предпазим от вредните му ефекти? Сходни ли са последствията върху белите дробове, ако пушим и ако дишаме замърсен въздух?

-Фините прахови частици също са причиняващ фактор за хронична обструктивна белодробна болест, наред с тютюнопушенето, като и тук имаме краткотрайни и дълготрайни ефекти.

Дълготрайните са свързани с увреждане на белодробната система, засяга се и сърдечно-съдовата система с редица заболявания. От друга страна има краткотрайни, остри ефекти. За Пловдив е особено опасно съчетанието, когато има мъгла, автомобилен трафик и пушек от отопление на твърдо гориво. Тогава фините прахови частици се увеличават най-много. Те могат да доведат до обостряне на хроничните обструктивни белодробни заболявания, по-конкретно на бронхиалната астма.

Доста трудно можем да се опазим от вредните ефекти, но хората с тези заболявания не трябва да излизат по това време и по възможност да си останат вкъщи. Ако проветряват да не отварят прозорец, който е към улица, по която има голям трафик.

Пречиствателите за въздух помагат, но човек не може да се затвори само в дома си.

Тютюнопушенето и мръсният въздух имат сходни действия върху белите дробове, но вредните вещества в цигарения дим са в по-големи концентрации и са номер едно причинител на белодробните заболявания.

-Какви са влиянията на Коронавируса върху белите дробове и защо е важно да си направим рентгенова снимка при протичането на тази инфекция?

-Белите дробове са най-тежко засегнатият орган от Ковид инфекцията, защото вирусът слиза от горните дихателни пътища в белите дробове и причинява т.нар. ковид пневмония, която при част от пациентите може да завърши летално. Налице са тежки поражения на тези органи, които обаче в по-ранните си стадии е много по-добре да бъдат диагностицирани с компютърна томография. Рентгенографията разкрива промените в един по-напреднал стадии на заболяването.

-След прекарана Коронавирус инфекция, много хора се оплакват от утежнено с хриптене дишане, изпитват умора и лесно се задъхват. Това е сигнал, че белите дробове не работят с пълния си капацитет. Как трябва да се постъпи в такъв случай и какво причинява тези проблеми сред голяма част от преболедувалите?

-При една част от преболедувалите наблюдаваме така наречения дълъг Ковид и точно това са неговите симптоми. В този случай е необходимо хората да се обърнат към пулмолог, като оценката на състоянието им се осъществява отново с компютърна томография, с функционално изследване на дишането и измерване на т. нар. дифузионен капацитет. Тогава можем да направим адекватна преценка на състоянието на белите дробове на пациентите с дълъг Ковид.