„Отчетен е бум на инфекциозните заболявания, като най-уязвими са малките деца”, това заяви пред TrafficNews д-р Андреева.

Освен тях, продължават да циркулират грип и коронавирус, но в по-слаба степен. Очаква се с настъпването на пролетта случаите на респираторните инфекции да намалеят.

„Най-сериозно е покачването на случаите на варицела и скарлатина. На ден лично аз преглеждам по 5-6 деца. Няма усложнения, но броят на заболелите  продължава да расте”, заяви тя.

Най-честите оплаквания са за висока температура, напрежение в горните дихателни пътища, кашлица, хрема. Респираторните заболявания се очаква да намалеят, но хроничните като бронхиална астма ще се обострят.

„Моят съвет е при проявата на симптоми първо да се направи тест за грип, след което веднага да се потърси лекарско мнение, за да може болестта да се овладее от самото начало и да не се стига до усложнения. В следствие от отслабения имунитет на децата след пандемията от Ковид наблюдаваме бум на заболявания като варицела и скарлатина. Нито един симптом не трябва да бъде подценяван и трябва да се вземат навременни мерки”, заключи тя.