Денят на имунологията ще отбележат Катедрата по Микробиология и имунология при Медицински университет-Пловдив и Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив на 29 април. От 2005 година това събитие се отбелязва в Европа, а от 2007 година и в целия свят. Тази година фокусът на Деня на имунологията е “блокиране на контролните пунктове на рака“ . 

„Една от важните задачи на имунната система е контролът върху туморното разрастване на нашите клетки и предотвратяването на злокачественото им израждане”, съобщи проф. д-р Мариана Мурджева, която е ръководител на Катедра Микробиология и имунология в МУ-Пловдив и Лаборатория по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.

През последните години напредъкът в имунологичната наука позволява да се блокират определени пунктове в развитието на раковата клетка чрез т. нар. имунни чекпойнт инхибитори. Те имат предимства пред химиотерапията и лъчетерапията.  Докато последните потискат растежа и размножаването на туморните клетки, специфичните имунни чекпойнт инхибитори възстановяват антитуморната реакция на пациента, която е била намалена по време на туморния процес.

Целта  на този ден е и да се насочи вниманието на обществеността към по-добри познания за имунитета и значението на имунната система в защитата на организма при инфекции, алергии, тумори и други имуномедиирани заболявания, както  и към подобряване на имунното здраве и здравето въобще. Седмицата от 22 до 29 април пък е посветена на  първичните имунни дефицити (ПИД) – вродени заболявания на имунната система, които  се проявяват с чести, хронични и рецидивиращи инфекции, както и с развитието на автоимунни и злокачествени състояния. През тази седмица се организират световни инициативи за подобряване на диагностиката, лечението и качеството на живот на хората с ПИД.  

Под знака на Световния ден на имунологията ще преминат някои скорошни събития, организирани от Катедрата по микробиология и имунология при МУ-Пловдив. Безплатни прегледи и консултации на пациенти със съмнение за имуномедиирани заболявания и провеждане съвместно с Българската асоциация по клинична имунология на поредното лятно училище за пациенти с вродени имунни дефицити на Почивна база на МУ-Пловдив - Цигов чарк.