2020 г. ще донесе много бебета, като повечето от новородените ще са момчета. Това показа ритуалът в УМБАЛ „Пловдив” на днешния Бабинден. Началникът на отделението по Акушерство и гинекология на бившата Окръжна болница д-р Венцислав Демирев разчупи питата, а по-голямото парче остана в „мъжката” половина.

„Момчета или момичета – няма значение, важното е да се раждат живи и здрави бебета”, каза д-р Демирев. По стара традиция той изми ритуално ръцете си с вода и сапун, за което му помогна д-р Йоана Згурева – неонатолог в лечебното заведение, която очаква първата си рожба. В ритуала се включиха старша акушерка Любомира Тошева и главната сестра Елена Симеонова.

Повече бебета пожелаха изпълнителният директор на болницата д-р Аргир Аргиров и кметът на район „Северен” Стоян Алексиев. „Продължавайте да работите така всеотдайно и нека на 1 януари 2021 г. в 00.01 ч първото бебе да се роди тук”, обърна се към присъстващите Алексиев. Д-р Аргиров награди за празника д-р Семра Халил, д-р Йоана Згурева, д-р Елена Атанасова и акушерката Нина Маджарова. След което отец Теодосий и отец Петър отслужиха водосвет за здраве.   

726 новородени са проплакали в УМБАЛ „Пловдив” през изминалата година. 294 са оперативните родоразрешения, като всички те са били по индикации, а не по желание на жените. Най-младата родилка през изминалата година е била на 13 години, най-възрастната – на 54 години. „Радостното е, че нямаме нито един инцидент с родилки или бебета. Надявам се и пред 2020 г. да е така”, посочи д-р Демирев.

Повече за празника вижте във видеото на TrafficNews: