Проблемите със зрението, които можем да коригираме чрез очила и контактни лещи, се възприемат от хората по-скоро като несъвършенства на окото, от колкото като болестно състояние. Такива са едни от най-разпространените очни проблеми - късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Оказва се обаче, че познанията ни за тези състояние не са особено задълбочени и понякога един наглед често срещан очен дефект може да е признак за сериозно очно заболяване.

Астигматизмът е едно от състоянията, които не трябва да неглижираме, и към което трябва да подхождаме отговорно, извършвайки честа превантивна дейност. Причината за такъв контрол е, че то може да бъде или да прерасне в болестно състояние, което е необратимо и изисква бързо навременно лечение.

За това какво представлява астигматизмът, кога можем да говорим за патология при него и как да избегнем значително увреждане на зрението,  разговаряме с д-р Иванка Богданова от Очна болница „Луксор“

- Какво представлява състоянието астигматизъм?

- Астигматизмът е вид несъвършенство на оптичната система на окото, което рефлектира в намалено зрение. При здравите хора нормалната роговица има формата на правилна полусфера, но при хората с астигматизъм тя е по-скоро елипсовидна. Този недостатък води до неправилно пречупване на навлизащата в окото светлина и вместо тя да се фокусира на ретината като точка, тя се фокусира като чертичка. Буквалният превод на думата астигматизъм на български е „безточие“ (от гръцки „а“ – частица за отрицание; „стигма“ - точка).

- Какво вижда човекът с астигматизъм?

- Много зависи от степента на астигматизма, но като цяло зрението е неясно. При по-малките степени може да има нарушаване на зрението при зрително натоварване – четене, писане, работа с компютър, шофиране, гледане на телевизия и т.н. При по-високите степени обаче зрението е постоянно влошено и дори при някои пациенти има изкривяване на образите.

Астигматизмът, за разлика от късогледството и далекогледството, влошава зрението както наблизо, така и надалеч.

- Говорите за астигматизма като за „състояние“, но болестно ли е то? Атигматизмът може ли да се разглежда като болест?

- Масово разпространен е т.н. физиологичен астигматизъм, който е в рамките на до 0.75 диоптър. За много от засегнатите, той не представлява проблем. Ако се повяват обаче оплаквания, задължително трябва да се осъществи оптична корекция. Неразположенията могат да бъдат нарушено зрение, напрежение в очите при зрително натоварване или  често главоболие. В тези случаи пациентът идва при нас, а на прегледа ще бъде измерен с точност астигматизма и ще бъде коригиран с очила или лещи, т.е. състоянието не се лекува, а се коригира.

Астигматизмът има два показателя – единият е величина или големина на астигматизма, а другият е градус от 0 до 180. Астигматизмът се коригира с по-различни стъкла, които се наричат цилиндрични. Този цилиндър се поставя на определена позиция, според градуса.

- Може ли да бъде категорично премахнат този правилен астигматизъм?

- Да, може с помощта на лазерна корекция, която има за цел да ремоделира роговицата на пациента, така че да я направи максимално близка до нормалната, с което проблемът да бъде отстранен.

Съвременните методи за лазерна корекция, осигуряват безопасно и бързо премахване на диоптрите за далеч, независимо дали са астигматизъм, късогледство и далекогледство.

Кандидатите трябва да отговарят на определени критерии, които са световновалидни. Повечето хора се притесняват, дали има опасност премахнатият диоптър да се върне обратно. Специалните прегледи, които правим при кандидати за лазерна корекция имат за цел да отговорят точно на този въпрос. Ако бъдат установени патологични изменения в структурите на окото, може кандидатите да се окажат неподходящи за лазерна корекция и такава им бива отказана.

Най-важна е сигурността на следоперативния резултат при лазерна корекция на зрението, а не  колко диоптъра могат да бъдат премахнати. В хода на прегледа за това дали човек е подходящ за лазерна корекция се установява дали има изменения, които реално превръщат астигматизма от оптично несъвършенство на окото в болест. Най-често се наблюдава при заболяването на окото, наречено Кератоконус.

- Какво представлява това заболяване, какви са симптомите?

- Това е заболяване на роговицата, което настъпва в млада възраст и води до прогресивно влошаване на зрението, поради нарастващ астигматизъм. Симптомите са замъглено зрение, дължащо се на нарастване на астигматизма, нарастване на късогледството и честа необходимост от промяна на диоптъра.

От голямо значение е тук да бъде направено специалното изследване - роговична топография, за да може да се изключи или потвърди диагнозата кератоконус. При всички пациенти, кандидати за лазерна корекция или при такива с по-висок астигматизъм, ние препоръчваме извършване на роговичаната топография, тъй като при дигностицирането на заболяването е необходимо незабавно да се предприемат мероприятия по лечението му.

В Очна болница „Луксор“ разполагаме със най-модерната апаратура за диагностика и Кератоконус - роговичен топограф и оптичен пахиметър на фирма Carl Zeiss. Ако диагнозата се потвърди от образните изследвания, се пристъпва към лечение, наречено cross-linking (крослинкинг). Лечението се извършва чрез облъчване на роговицата със специална медицинска лампа. Тя активира лекарство (рибофлавин), с което предварително сме напоили роговицата. Целта на процедурата е стабилизацията на роговичното заболяване, респективно стопиране на влошаването на зрението.

- Има ли обратимост и пълно възстановяване при заболяването Кератоконус?

- Лечебните дейности са насочени към задържане на състоянието, за да не настъпва прогресивно влошаване на зрението. Затова ранната диагностика и навременното лечение са от ключово значение.

Всички пациенти с установен кератоконус и вече направен крослинкинг подлежат на ежегодни контролни прегледи и изследване на корнеална топография и пахиметрия. При доказване дори на минимална прогресия в диоптъра астигматизъм се препоръчва повторен крослинкинг. За щастие в повечето случаи повторна манипулация се налага през големи периоди от време – според обобщената световна статистика средният период е около 8 години.

- Какво препоръчвате на хора с астигматизъм?

- Задължително трябва да носят предписаната оптична корекция (очила или контактни лещи), да посещават периодично очен лекар, за да се следи степента на астигматизма. У дома могат да сравняват зрението на двете очи по отделно. Ако установят новопоявила се и/или прогресираща разлика между двете очи, трябва да посетят очен лекар.