Често в старанието си да се храним здравословно може да прекалим с полезните храни. Да, дори и с някой полезни храни може да се прекали. А това крие своите рискове за тялото ни и може да доведе по-скоро до негативни последствия, споделя newme.bg.

Вижте кои са здравословните храни, от които не бива да се лишаваме, но и не трябва да предозираме в никакъв случай.

Авокадо

Все по-чест гост в кухнята и менюто на много семейства. И със сигурност никой не може да оспори полезните вещества на авокадото. Също така е наистина важно то да присъства под една или друга форма в храненето ви. И все пак, имайте едно наум с него. Причината е, че авокадото е богато на мазнини, макар и полезни. То е доста калорично и предозирането му може да доведе до затрудняване работата на артериите. Опитайте се да не ядете повече от половин авокадо на ден.

Вода

Отвсякъде чувате много често колко е важно да пиете достатъчно вода всеки ден. И това без никакво съмнение е така - водата е жизненоважна за правилното функциониране на тялото ни и за нашето здраве. Въпреки това не се хвърляйте в другата крайност - пийте толкова вода, колкото е препоръчителната дневна доза, не повече. Ако прекалите с водата, ще нарушите естествения баланс на тялото си и ще страдате от странични ефекти като проблем с кръвното, главоболие, тежест и др.

Риба

Едва ли има някой, който не е наясно с ползите от рибата и не я е включил в менюто си, ако иска да си набави множество хранителни вещества. В големи количества обаче, рибата може да ни навреди. Мнозина посягат често към риба тон например, но това крие своите рискове. Ако прекалявате с рибата тон, освен така желаните цинк, желязо, магнезий, омега-3 и протеини, ще доставите в твърде големи количества на организма си и живак. А предозирането му може да има доста вредни последствия за тялото. Особено важно е с риба тон да не прекаляват бременните жени и децата.

Фибри

Отново - много важен елемент от ежедневното ви меню, особено ако се опитвате да свалите килограми. Храните, богати на фибри ще ви заситят за по-дълго, ще се храносмилат повече време, с което няма да изпитвате глад така често, и разбира се - безкрайно са полезни за организма. Ако прекалите с фибрите все пак, имайте предвид, че можете да разстроите баланса на тялото си, да изпитате стомашно-чревни проблеми, газове, подуване и излишен дискомфорт.

Индийско орехче

Всички обичаме да придаваме повече вкус и екзотика в ястията си, затова и подправките са неизменна част от храненето ни. Не се страхувайте да експериментирате с тях - в огромната си част те са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителен ефект. Друго нещо обаче е предозирането с подправки, в този случай - с индийско орехче. Ако използвате повече от 1-2 супени лъжици, може да натровите организма си, да усетите замаяност и гадене. Така че най-добре се придържайте към разумни количества подправки.

Дроб

Смело можем да кажем, че това е едно от най-полезните неща, които можете да си хапнете. Така ще си набавите в големи дози желязо, мед, витамини А и В12. Важно е обаче да отбележим, че дробът не се препоръчва повече от веднъж седмично. Причината е, че в големи количества ще доведе до предозиране с мед и витамин А, което крие повишен риск от някои заболявания, фрактури и оксидативен стрес.