Няма начин да не ви спечелим с поне едно от трите предложения. Има нещо ледено, нещо шоколадово и нещо плодово – за всеки вкус по-нещо или пък и трите подред!?
Първата рецепта е за Ледена плодова торта. Тя е перфектният леден десерт, с който може да заместите сладоледа от магазина, който има добавена захар, клоняща към плюс безкрайност. (шегуваме се,… или пък не). С ярките цветове, без изкуствени оцветители, и отличния вкус на това ледено изкушение определено ще впечатлите близки, приятели, половинката или просто себе си.
Ледена плодова торта
Съставки за 12-16 порции:
250 г ягоди
250 г банани
250 г малини
250 г къпини
16 с.л. натурално кисело мляко
плодове по избор за гарниране
Приготвяне:
1. Покрийте дъното и стените на продълговата форма за печене със стреч фолио. Смелете в блендер ягодите с 4 с.л. от киселото млякото. Излейте плодовата смес във формата и я сложете във фризера за минимум 15 минути.
2. Изплакнете блендера и смелете бананите с 4 с.л. от киселото млякото. Изсипете ги върху първия пласт и върнете формата във фризер. Процедирайте по същия начин и с останалите два вида плодове.
3. Тортата е готова, когато най-горният слой се втвърди, но можете да я съхранявате във фризер и по-дълго. Нарежете я, докато е замразена, и сервирайте гарнирана с горски плодове.
Шоколадов пудинг с круши
Съставки за 6-8 порции:
150 г брашно с набухвател
200 г нерафинирана фина захар
1 ванилова шушулка, разцепена по дължина, семената изстъргани
1 ч.л. бакпулвер
50 г какао
25 г безсолно масло
100 г черен шоколад (70% какао)
150 мл нискомаслено прясно мляко
1 компот от круши, плодовете оцедени от течността и нарязани на парчета
100 г мека кафява захар
пудра захар за сервиране
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете брашното, нерафинираната захар, семената ванилия, бакпулвера и 2с.л. от какаото.
2. Разтопете шоколада и маслото на водна баня и ги излейте при сушите съставки, добавете прясното мляко. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Изсипете и заравнете сместа в съд за печене с размери 25 x 30 см и отгоре разпределете нарязаните круши.
3. В купа разбъркайте кафявата захар с останалото какао и поръсете върху тестото. Налейте 500 мл гореща вода в съда и печете 35-40 мин. В краищата тестото ще се изпече, а във вътрешността ще има гъст шоколадов сос. Сервирайте десерта поръсен с пудра захар.
Сметанов крем с къпини
Съставки за 6-8 порции:
1 ванилова шушулка, разцепена по дължина, семената изстъргани
500 г къпини
100 г фина кристална захар
Сокът на 1 лимон
300 мл високомаслена течна сметана
200 мл обезмаслено кисело мляко
1. Сложете ванилията в тенджера и добавете 350 г от къпините, захарта и лимоновия сок. Оставете да заври на умерен огън. Варете около 3-4 минути, докато се образува сироп и къпините омекнат, но са запазили формата си. Оставете настрани да се охлади.
2. В голяма купа разбийте сметаната на пухкав крем, добавете киселото мляко и една трета от плодовия сироп. Разпределете останалата част от сиропа заедно с плодовете в десертни чаши, залейте ги с крема и украсете с още малко сироп и свежи къпини.
3 салати, с които да разнообразите менюто сиВижте как да си ги приготвите
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?