Мислим си, че вече знаем всичко за епохата на викингите. Но учените продължават да откриват нови неща, които хвърлят светлина върху различни аспекти от живота на най-разпуснатите европейци. Мнозина си представят викингите като разбойници и варвари, а други – като смели откриватели. Всъщност викингите са били добре поддържани мъже, заплашващи добродетелите на омъжените жени, но са пеели отвратително, пише шведският вестник "Афтонбладет", цитиран от БГНЕС.

Норвежкият историк и експерт то викингите Ким Ярдар разказва някои малко известни неща за викингите в своята книга "Повелителите на морето". 

През 8 век викингите са били модни законодатели. Те са полагали големи грижи за своята външност. Археолозите откриват при разкопки пинсети, гребени, приспособления за почистване на ноктите и четки за зъби.

Преди около 1000 години еврейският търговец Ал-Тартуси е посетил град Хедебю, намиращ се в днешна Северна Германия. Там той е видял, че и мъжете, и жените се гримират.

"Богословът Алкуин Йоркски е критикувал кралския двор на Нортумбрия за това, че там са копирали дрехите и прическите на викингите. А това съвсем не е християнско поведение. Силни чувства е предизвиквала и чистоплътността на викингите – те са наричани „добре сресаните сърцеразбивачи“, защото всеки ден са се сресвали, били са облечени с чисти дрехи и са се къпели всяка събота, което според мнението на британския монах, е „заплашвало добродетелите на омъжените жени", споделя Ким Ярдар.