Централните софиийски хали, по-известни като Халите, представляват търговски комплекс, разположен в центъра на столицата - на бул. "Мария Луиза" до пресечката с ул. "Екзарх Йосиф".

Строителството на знаковата сграда започва през 1909 г., което прави Халите един от най-старите търговски комплекси у нас. Проектът е на архитект Наум Торбов. Първият съвременен покрит пазар за месни и млечни продукти, птици, риба и зеленчуци отваря врати през 1911 г. Не след дълго стотици столичани се събират в Халите и пазаруват редовно от там. Мястото се превръща и в сборен пункт за социални контакти. В този участък се пресичат главни транспортни артерии в столицата - бул. "Мария Луиза", бул. "Дондуков", ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Пиротска" и началото на несъществуващата днес улица "Търговска".

Сградата е един от емблематичните примери на българския стил "неовизантика" в архитектурата от началото на XX в. Фасадите са изключително богати на каменна пластика и други елементи. Именно заради величествената си архитектура през сградата получава статут на паметник на културата от национално значение през 1955 г.

След откриването си до средата на 40 години на миналия век в Халите е имало близо 170 магазини и щандове, работещи при специални условия регламентирани с правилник от Столичната община. 

Търговският комплекс е затворен за реконструкция през 1988 г. Обновеният пазар е открит на 30 май 2000 г. 

Реставрацията и реконструкцията на халите е направена по проект на арх. К. Антонов, арх. Хр. Ганчев и арх. А. Кантарджиева. 

75% от акциите на Централните софийски хали са придобити от израелската компания "Аштром". Към момента в търговския комплекс работят 1 000 служители, а търговските помещения са разположени на 3 етажа.