По поречието на река Девинска в Западни Родопи е изградена атрактивна екопътека - любимо място за разходка на туристите и жителите на град Девин и областта. 

ekotrizam

Екопътеката започва от местността Струилица, известна с терапевтичните си басейни с топла минерална вода, и се вие край живописните меандри на реката. На места са изградени метални мостчета, които дават възможност да се върви край реката, към изворите й.

Екопътека Струилица-Калето–Лъката, Западни Родопи

Всъщност, поречието на река Девинска е защитена местност – в нея е забранено паленето на огън, освен на определените за това места, голите сечи, строителството и разселването на неместни растителни и животински видове. Общата площ на защитената територия е 1367 дка.

В защитена местност „Поречието на река Девинска“ е изградена зона за риболов на балканска пъстърва с дължина около 3 км, поддържана от Държавно ловно стопонство „Извора“. Имайте предвид, че риболовът е платен, заплаща се такса от 40 лв на човек за целия ден. Методът на риболов е „хвани-пусни“, но ако риболовецът желае, може да задържи до 10 бр. стандартни риби. Ползва се една пръчка за риболов.

риболовец

С приходите от риболовния туризъм се покриват част от разходите за поддържането на екопътеката, която на места е изградена от висящи мостове, нуждаещи се от постоянни ремонти с оглед осигуряване безопасността на посетителите, както и почистване на отпадъците оставени от туристите. Ежегодно стопанството разселва в реката зарибителен материал от балканска пъстърва. За повече информация относно риболова в защитената местност може да посетите сайта на Държавно ловно стопонство „Извора“.

По поречието на реката са запазени местообитания на видрата и на дивата коза, а по скалите наоколо растат Родопският силивряк (Haberlea rhodopensis Friv.), Родопската горска майка (Lathrea rhodopea Dingl.), Вълнестата камбанка (Campanula lanata Friv.), Снежното кокиче (Galanthus nivalis L.) и др.

kat_za_otdih

От основната пътека, вдясно, се отклонява друга по-кратка екопътека, която води до красивия водопад Самодивско пръскало. Тази пътека е изградена от туристическо дружество „Орфей – 1970 г.“ гр. Девин. 

Водопад Самодивско пръскало

Водопадът е изключително красив и си заслужава да се отклоните от основната пътека. Пътят до него отнема около 30 минути. Общата дължина на основната екопътека Струилица-Калето-Лъката е около 4 км. Нетрениран турист я изминава средно за около 2-3 часа в двете посоки. Пътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище. Днес местността представлява обширна поляна, обградена от красиви върхове.

На 800 метра от поляната, нагоре и назад по склона на планината, се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале (или просто  Калето).

Тя е просъществувала в периода VІ-ХІІІ век, превзета е от турците след дълга обсада. Поради недостиг на средства крепостта не е реставрирана. Обявена е за паметник на културата с местно значение, заедно със средновековното селище в м. Лъката. И двата обекта са под закрилата на Закона за паметниците на културата и музеите.

Кои са другите екопътеки на час от Пловдив - ВИЖТЕ ТУК

Още новини ТУК

TrafficNews.bg