На днешния ден преди 122 години шестима българи поставят началото на организираната борба за освобождение на българите в Македония и Одринско, които съгласно решенията на Берлинския конгрес остават под Османска власт.

Десетилетия наред имената на Организацията всяват ужас във враговете на българщината и дават надежда на угнетените. Илинденско-Преображенското, Тиквешкото, Охридско-Дебърското въстание, Защитата на Петрич от гръцката агресия, четническите движения, наказателните акции срещу враговете на България са част от многото емблематични стъпки, които издигат Организацията до първостепенен военен и политически фактор на Балканите.  

След подлото убийство на Тодор Александров и оглавяването на ВМРО от Иван Михайлов, организираната борба на угнетените българи става неудържима. Самата ВМРО става най-добре организираната революционна организация, а нейният модел става пример на много други революционни движения. 

Пробивът в сръбските служби посредством вербуването на техен агент и последвалия атентат срещу злодея Жика Лазич няма аналог в световната история. А публичната екзекуция на зловещия тиранин, крал на Сърбия, в Марсилия от Владо Черноземски смразяват всички, които не спират да тероризират поробените българи. 

След 1934 Организацията минава в дълбока нелегалност, но дейността на Иван Михайлов и на неговите подчинени не затихва. Примери за това е перфектно организираната организация „Охрана“ в Егейска Македония, при която българите сами успяват да нанесат по-големи поражения на гръцките убийци дори от редовната италианска и немска армия. 

Не без основание някои хора виждат дългата ръка на ВМРО и в родолюбивата организация на българите мохамедани Дружба „Родина. Един от първите ръководители на процесите по събуждане на любовта към българския корен в Родопите е охридчанинът Наум Главинчев, тогава съдия в Смолян.

 След идването на злокобния 09.09.1944 и организираното антибългарско сътрудничество между Българската комунистическа партия и Югославската Комунистическа партия, организацията няма възможност да продължи своята дейност, а митичният ѝ лидер се установява в Рим, където остава до края на живота си. 

Днес, когато ВМРО я няма, имаме нужда от нейния завет и пример, защото именно родолюбието и себеотрицанието на нейните деятели са ни показали пътя към просперитета на България.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg