Харалампи Златанов (известен още като Шарен Ампо) е един от многобройните герои, посветили живота си на запазване на българщината. Роден е в село Дулица, днес в Македония. Той и брат му са част от ВМРО, като в годините след Първата световна война са част от преградата, която Организацията поставя пред опитите на Белград, да сърбизира Македония с кръв и насилие.

В трудните за България години голяма част от членовете на правителството на Стамболийски показват по-голяма симпатия към сръбските, отколкото към българските национални интереси. Като по този повод ВМРО е подложена на натиск, а нейни членове са преследвани и репресирани.

Един от многобройните просръбски политици е кметът на Дупница Коста Петров, тесен социалист, а след това и комунист. Работил без заплата като кмет, Петров интензивно преследва дейци на ВМРО. В този период Кралството на сърби, хървати и словенци не пести парите, с които се опитва купи предатели. Няма доказателство, че Коста Петров е един от тях. Във всеки случай фактът, че е работил без пари, съчетан със симпатията му именно към западните съседи на България и настойчивостта, с която е преследвал дейците на ВМРО е основание поне да се замислим. През 1923 Харалампи Златанов елиминира една от пречките пред българщината на българска територия, като убива Коста Петров. През следващата година Шарен Ампо получава тежък удар, брат му Ильо Златанов е убит по време на сражение на неговата чета със сръбска потеря.

Трън в очите на сръбската власт, Харалампи Златанов е преследван от сръбските войски. На 16 октомври той и трима негови другари са обградени в родното му село от повече от хиляда сръбски войници. Шарен Ампо не е свикнал да коленичи пред трудностите. Той и другарите му цял ден се сражават с повече от 200 пъти по-многобройния враг, който освен с леко оръжие, е въоръжен и с оръдия. Когато патроните привършват Златанов се самовзривява с граната. Двама от неговите четници също загиват, а третият успява да избяга.

В „победното“ за тях сражение сърбите дават 22 жертви, а десет от тях са ранени.

Гробът на експлозивният и непримирим герой се намира в парцел №55 на Централните софийски гробища.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.