Забележителностите и красивите кътчета на България не са само в центровете на големите градове, нито се изчерпват само със 100-те национални обекта. Красотите са навсякъде и се крият в на неподозирани места. У нас има десетки малки селца, сгушени в планината, пазещи хилядолетни тайни.

Такова е село Свежен!То се намира красива котловина в сърцето на Сърнена гора на около 60 км северно от Пловдив, на 780 м.н.в, естествено защитено от планинските склонове, които го заобикалят, се намира китното селце Свежен. И въпреки че се намира в Средна гора, то над селото "висят" кулите и връх Ботев от Стара планина. Къщите са разположени по двата бряга на Свеженската река, като образуват две махали.

Тук може да се видят точно 101 къщи, запазени още от времето на Възраждането, та дори и отпреди това, като 15 от къщите са на над 300 години. Тези къщи сега са обявени за архитектурни паметници. Сега в селото има останали около 100-на души, но все повече хора си купуват тук имоти и възстановяват стария му облик.

Над южния край на Свежен се намира връх Кадрафил, лобното място на войводата Хаджи Димитър (1868 г.). Тук е роден  пък човекът, който е освободил Родопите от Османската империя през 1912 г., полковник Серафимов.

Освен прекрасни архитектурни паметници Свежен крие изненада и за планинарите – в близост до селото са хижите Свежен, Каваклика, Братан, както и заслон Хайдута. От селото може да се отиде до връх Братан, язовир Свежен, язовир Домлян и други красиви местности. В близост до селото се намира минерален извор с изградена чешма -„Невенкина чешма".