За поредна стотици родолюбци се събраха да почетат  Гергьовден на българското военно гробище в Ново село в Македония. То е възстановено със средства, събрани от фондация "Българска памет". Приветствия поднесоха доктор Милен Врабевски и евродепутатът Андрей Ковачев.

Те отдадоха почит и поднесоха венци и цветя пред паметника в българското военно гробище и на паметните плочи на погребаните в него 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, които произхождат от различни области на днешна България и на отнетите с несправедливия Ньойски договор територии на стара България – Македония /Вардарска, Егейска и Пиринска/, Западните покрайнини, Беломорска и Одринска Тракия.

Честването на Деня на храбростта събра в Ново село стотици българи от 18 до 80-годишна възраст от Македония, България, Сърбия и Молдова. От 2006 г. в обновеното военното гробище в Ново село се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит към загиналите в освободителните борби.

Венци бяха поднесени от името на кмета на София, Йорданка Фандъкова, от военните аташета на САЩ, Италия, Великобритания, Русия, Сърбия, от община Доспат, както и от много училища от Белица, Якоруда, Рибново и други места. Сред българите, които се включиха в тържествата, имаше и много пловдивчани. 

По-късно в Струмица, по покана на Български културен клуб - Скопие, евродепутатът Ковачев присъства на представянето на фототипното издание на сборника на братя Миладинови „Български песни от Македония“ – 155 години след издаването на оригинала.

TNS.bg