Имената „Позитано“ и „Леге“ не са много познати на повечето хора. Свързват се с улици в София, както и с това, че централата на БСП се намира на ул. „Позитано“ № 20. А истината е, че това са имената на двама човека с големи заслуги към България. 

На 4 януари 1878, в хода на Освободителната война, руските войски, предвождани от Гурко влизат в София.

Османският военачалник Осман Нури паша, виждайки че няма да успее да се противопостави решава да напусне града, като при това го запали. Поради това той предупреждава всички чуждестранни дипломатически представители да напуснат.

Италианският консул Вито Позитано и френският Леандър Леге отказват да напуснат, знаейки, че ако го направят градът ще бъде унищожен. Категоричността на двамата дипломати принуждава Осман Нури да се откаже от плана си. Евентуалната смърт на двамата дипломати в пламъците на опожарената София би означавала изключително сериозен разрив в отношенията с двете велики сили, включително опасност от война. Осман Нури не се решава да рискува и затова се изтегля от града, без да осъществи пъкления си план.

След спасяването на София, Позитано и Леге помагат на населението за организирането на доброволчески отряди, които да се противопоставят на мародестващите банди.

И двамата дипломати са големи приятели на българския народ, заради това им е оказана почит – обявени са за почетни граждани на София. Както е споменато и по-горе на тяхно име в спасената в резултат от твърдостта и усилията им София заслужено има кръстени улици.  

В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNewS.bg