Неидентифицирани летящи обекти бяха заснети от охранителна камера в Стария Пловдив. За това сигнализира в TNS.bg собственик на обект в архитектурния резерват, който ни предостави и запис. На кадрите се вижда как няколко светлини се движат по странен начин в небето.

„Изключено е това да бъде прожектор, защото няма следи от лъч, а и не съм виждал такъв да свети през последната седмица, защото всяка нощ посещавам обекта си”, заяви пред TNS.bg нашият читател.

Светлините са забелязани да кръжат в продължение на 20 минути. После изчезнали. Всъщото време е духал ураганен вятър и е валял проливен дъжд. Записът е направен снощи малко след 22 часа.

„Не искам да плаша никого, но мисля, че не сме сами”, твърди още читателят.

Ето и самото ВИДЕО, в което единствено сме съкратили моментите, в които обеките не се виждат от посочения времеви интервал:

През месец юли 2015 години жители на пловдивския район "Тракия" забелязаха също НЛО - ВИЖТЕ ТУК

Преди по-малко от седмица пък ВИДЕО показа НЛО в Русия - ВИЖТЕ ТУК

НЛО, съкращение от Неидентифициран летящ обект е термин, с който най-общо се означава всеки летящ обект или небесна аномалия, които не могат непосредствено да бъдат идентифицирани с познати физични, химични или метеорологични явления, нито с позната земна техника.

Голяма част от наблюденията намират разумно обяснение след внимателно изучаване на фактите. Някои автори твърдят, че за абсолютно всички подобни явления могат да бъдат намерени научни и разумни обяснения. Според някои твърдения, поне част от случаите не могат да бъдат обяснени с нищо познато на науката до този момент. Най-популярната неконвенционална хипотеза е, че НЛО са резултат от дейността на извънземни цивилизации.

Съществува малък брой случаи, които все още не намират рационално обяснение. Примери за такива необяснени случаи от древността:

На 24 септември, 1235, генерал Куджо Йорицуне и армията му наблюдават неидентифицирани сфери от светлина, които летели в променливи курсове в нощното небе близо до Киото. Съветниците на генерала му казали да не се притеснява — просто вятърът карал звездите да се люлеят.

Тези наблюдения обикновено са били смятани за свръхестествени поличби, ангели, и други религиозни предзнаменования. Някои съвременни изследователи ги смятат за древния еквивалент на днешните съобщения за НЛО, докато според други в творбите (особено в картините) не се пресъздават реално наблюдавани обекти, а става въпрос за религиозни символи и алегории.

Снимка на предполагаемо НЛО над планината Вашингтон в Ню Хампшър, направена през 1870 г.
Първи съвременни сведения:

Преди термините „летяща чиния” и „НЛО” да бъдат измислени, съществуват съобщения за странни неидентифицирани въздушни феномени. Такива съобщения има от средата на XIX в. до началото на XX в. Те включват:
Юли, 1868, изследователи на този феномен определят първото модерно документирано наблюдение, че се е случило в града Копиапо, Чили.

На 25 януари, 1878, Denison Daily News публикува статия, в която местия фермер Джон Мартин твърди, че е видял голям, тъмен, кръгъл летящ обект, наподобяващ летящ балон с „невероятна скорост.”

На 28 февруари, 1904, Лейтенант Франк Скофилд съобщава, че трима членове от екипажа на американския кораб „Съплай“ са видели странни обекти 300 мили западно от Сан Франциско. Скофилд описва три ярки червени обекта, наподобяващи яйца да летят във формация, след което се издигнали над облаците.

Необичаен феномен е наблюдаван на 17 ноември, 1882 от астронома Едуард Уолтър Маундер, както и от още няколко европейски астрономи. В списанието The Observatory Маундер описва “странен небесен посетител”, които имал формата на дирижабъл (както го описва през 1916). Обектът е би много ярък, имал добре очертани ръбове и бил тъмен в центъра, имал зелено-бял цвят, дължината му била около 30 градуса и 3 ширина, и се движел по небето около 2 минути от изток на запад. Маундер казва, че е бил много по-различен от метеор или сияние, което е виждал. Въпреки това, Маундер (и някои други астрономи) смята, че вероятно е свързан със слънчевите петна появили се по това време.

Така нареченият инцидент Фатима или “Чудото на слънцето,” наблюдаван във Фатима от десетки хиляди на 13 октомври, 1917, е смятан от някои за НЛО.

На 5 август 1926, докато пътува за планините Хъмболд, Николай Рьорих съобщава, че членове от неговата експедиция са видели високо в небето „нещо голямо и бляскаво, което отразявало слънцето и се движело с много голяма скорост”.

По време на Втората световна война са наблюдавани така наречените „Фу-изтребители” (топки от светлина), които са следвали самолетите както на Съюзниците така и на Оста.

На 25 февруари, 1942, американската армия засича и визуално, и на радар неидентифициран летателен апарат над Лос Анджелис, Калифорния. Апаратът останал в небето въпреки поне 20 минутната стрелба по него. Произходът на апарата остава неизяснен. Инцидентът по-късно става известен като Битката за Лос Анджелис.

През 1946, са направени повече от 2000 съобщения за неидентифицирани летателни апарати в скандинавските страни, заедно с изолирани съобщения от Франция, Португалия, Италия и Гърция, тогава са наричани „руска градушка”, а по-късно и „ракети-призраци,” защото се е смятало, че мистериозните обекти са руски тестове на трофейни германски ракети Фау-1 или Фау-2. Оказало се е, че случаят не е бил такъв и феноменът останал необяснен. Над 200 са следени с радар и биват определени като “реални физически обекти” от шведските военни. Голяма част от останалите са смятани за метеори.

В България първото документирано свидетелство е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това.

Подполковник Дочо Генковски от авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив на два пъти среща НЛО по време на дежурни полети през 1964 г. и 1966 г. Според разказ на съпругата му по време на втората среща той изчезва за 10 минути от полезрението на радарите.

TNS.bg