През 1865 г. Отава става столица на Канада. Въпреки, че е четвърти по големина град в страната Отава остава столица на Канада и до днес.

През 1894г. на Николай II се качва на престола на 20 октомври 1894 година. Той става последният цар на Русия. Неговото управление е белязано с много социални и политически противоречия, две революции – 1905 – 1907 г. и 1917 г., война с Япония и Първата световна война. Николай II е принуден да се отрече от престола по време на Февруарската революция през 1917 година.

След това, по решение на временното правителство той и семейството му са заточени в Тоболск през 1917 година.

През 1918 година е взето решение за прехвърляне на семейство Романови в Москва, където да бъде проведен открит процес срещу царя.

Решението за екзекуцията е взето под натиска на все по-напрегнатата обстановка в района в разгара на Гражданската война в Русия. Болшевиките решават да осъществят убийството в Екатеринбург, където в онзи момент е било царското семейство.

В нощта на 17 юли в мазето на къщата на Ипатиев са разстреляни цар Николай, съпругата му Александра Фьодоровна, децата им Олга, Татяна, Мария, Анастасия и Алексей и четирима души от свитата им.

На 20 октомври 1912 година приключва Люлебургаско-Бунархисарската операция. Това е най-кръвопролитната битка през Балканската война. Българските войски под общото командване на генерал-лейтенант Радко Димитриев нанасят тежко поражение на османските сили в Източна Тракия, които са принудени да отстъпят към столицата Цариград. Две седмици по-късно, по време на Чаталджанската операция, османците прекратяват българското настъпление.

През 1915г. в Божурище, Софийско е открито първото училище за пилоти в България.  

През 1973г. е открита операта в Сидни. Сградата става емблема не само за града, но и за Австралия. Кралица Елизабет Втора официално открива операта. Сградата е проектирана от архитекта Йорн Утсон, който впоследствие бива удостоен с най-престижната награда за архитектура в света - „Прицкер“. Самото здание е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия.

Архитектът посещава 9 години от живота си на проекта. И днес операта е една от най-модерните сгради в света. Любопитен факт е, че първоначално тя никак не допаднала на местните жители. Самият строеж продължава 14 години. През 1966 година Утсон се оттегля по особено шумен начин, след като негови колеги решават да променят интериора, за да спестят пари. Той така и не отива в Сидни, за да види завършеното си произведение. Някои от идеите му обаче все пак биват приложени в началото на този век.

Строителството на Операта струвало 102 млн. долара. Първоначалният бюджет бил едва 7 милиона долара. В нея има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири.

През 2011г. е убит Муамар Кадафи. Либийският лидер е начело на страната от 1961г. до 2011г. През 2011г. по време на т.нар. Арабска пролет в Либия също избухва въстание, което сваля от власт Кадафи. 

В края на август 2011 бунтовниците достигат до Триполи, и след няколко дни сражения завземат почти изцяло града, включително резиденцията на Кадафи. Част от семейството му впоследствие избягва в съседните страни, а до есента единствените градове под контрола на джамахирията остават Сирт и Бани Уалид. След едномесечни тежки сражения Сирт е превзет. На 20 октомври 2011г. Муамар Кадафи е заловен ранен, при опит да напусне Сирт. По първоначални данни умира от прострелна рана. По-късно ръководителят на Преходния съвет Махмуд Джибрил казва, че Кадафи е бил измъчван и убит под натиск от определени страни, за да „останат тайните му с него“. Преходният национален съвет не е издавал заповед за убийството му. Синът му Мутасим загива в боевете в града. Погребан е на 25 октомври 2011 г., заедно със сина си Мутасим и министъра на отбраната Абу Бакр Юнис, на неизвестно място в пустинята, някъде в южната част на страната.

Днес рожден ден празнуват британският режисьор Дани Бойл, футболната легенда на Ливърпул Иън Ръш, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, рапърът Снуп Дог и българският актьор Башар Рахал. 

На днешната дата умира големият български поет Димитър Талев.

Днес е световният ден за борба с остеопорозата


Димитър Талев