Приключва Първата световна война

1918 г. приключва Първата световна война. Германия обявява капитулация и подписва примирие с Антантата в железопътен вагон край френския град Компиен. Войната официално спира в 11.00 ч. (единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец).

За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинанд Фош, шеф на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер, представител на остатъците от правителство в Германия.

Преговорите за примирие се водят от началото на ноември, когато в Берлин вече е ясно, че Централните сили са загубили войната, а германските съюзници един по един са се предали.

Германският главнокомандващ Паул фон Хинденбург изпраща на 7 ноември телеграма на Фош с искане за среща. Той бърза да уреди примирието, тъй като в Германия тлее революция, а Мюнхен, Берлин и други градове са на ръба на бунта. Германската делегация прекосява фронтовата линия с пет коли, прекарана през опустошените зони в Северна Франция, за да стигнат до Компиен, където ги чака Фош.

По време на тридневните преговори той се появява само два пъти - отначало, за да попита германците какви са исканията им, и накрая, за да подпише договора. Всъщност реални преговори няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.

НАСА изстрелва пилотирания космически апарат Джемини 12

Джемини 12 е американски космически кораб от второ поколение. Десети, последен пилотиран полет по програмата Джемини. Осемнадесети космически полет за САЩ и двадесет и шести в света.

Основните цели на полета са сближаване и скачване с мишената Аджена GATV-5001A, повдигане на нейната орбита до височина 555,6 км и излизане в открития космос. Второстепенните задачи включват 14 различни експеримента, отработване на маневри за скачване и автоматично кацане.

Стартът на мисията Джемини-12 е даден на 11 ноември 1966 г. Програмата на полета е изпълнена частично. При сближаването с мишената Аджена GATV-5001A излиза от строя радара на „Джемини“. Окончателното сближаване се осъществява по методика, разработена в доктората на Едуин Олдрин в Масачузетски технологичен институт. При разчетите на маневрите за сближаване, Олдрин използва ръчен секстант. На астронавтите не се отдава да стартират дистанционно двигателя на Аджена GATV-5001A и поради това е отменен прехода на орбита с по-висок апогей.

Олдрин осъществява три космически разходки с обща продължителност 5 часа и 30 минути. По време на тези излизания, астронавта успява да се прехвърли на Аджена GATV-5001A и да закрепи 30 метрово въже за нейния корпус. С помощта на това въже е проведен успешен експеримент за гравитационна стабилизация на комплекса „Джемини – Аджена“. По време на полета са изпълнени и други експелименти. Кацането е осъществено на автоматичен режим. На 15 ноември 1966 г. „Джемини-12“ се приводнява на 4,8 км от разчетената точка.

Малдивите са обявени за република

Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.

Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостигът на питейна вода. Температурата на въздуха целогодишно е между 24 °C до 33 °C.

Родени на този ден са:

Фьодор Миха̀йлович Достоѐвски

Той е руски писател и публицист, най-известен със своите романи „Престъпление и наказание“, „Братя Карамазови“, „Идиот“ и „Бесове“.

Литературното творчество на Достоевски изследва човешката психика в тревожните политически, обществени и духовни условия на руското общество през XIX век. Като изявен славянофил, националист и монархист, в творбите си той критикува буржоазията,

Запада в навечерието на епохата на материализма и нихилизма. Смятан от мнозина за основоположник или пряк предшественик на европейския екзистенциализъм, неговите „Записки от подземието“ са определяни като „най-доброто въведение в екзистенциализма, писано някога". Достоевски започва да пише от средата на 40-те години на XIX век, като първите му произведения са повлияни от реалисти и романтици – Дикенс, Гогол, Балзак и др.

Въпреки това най-известни са творбите от последните му години – „Престъпление и наказание“, „Идиот“ и „Братя Карамазови“. Достоевски често е определян и като един от най-значимите психолози в историята на световната литература. Написва общо 11 романа, 3 новели, 17 разказа и 3 есета.

Леонардо Вилхелм ди Каприо

Той е американски актьор, носител на една награда Оскар и три награди Златен глобус. Участва в множество касови филми като Титаник, Плажът, Бандите на Ню Йорк, Авиаторът и Кървав диамант. Интересен факт за актьора е, че въпреки световната си известност той няма звезда на Холивудската алея на славата.

Въпреки трудното детство актьорският му талант е забелязан много преди Леонардо ДиКаприо да навърши пълнолетие. Започва кариерата си на актьор още като дете, снимайки се в сапунения сериал Санта Барбара, ситкома Растяща болка и още над 30 телевизионни реклами и сериали. Също така е участвал във фантастичния нискобюджетен сериал „Critters 3“ през 1991 г., където играе зъл хазяин. Самият актьор твърди, че ако има възможност да върне времето назад не би играл там.

Първата голяма изява на актьора е във филма Защо тъгува Гилбърт Грейп, където си партнира с Джони Деп, в ролята на умствено изостаналия му брат. За изпълнението си е номиниран за Оскар и привлича вниманието на филмовата индустрия. Но филмът, който го прави суперзвезда, е Титаник през 1997 година, за който получава номинация за Златен глобус.

Въпреки че тази роля не му носи награда, по-късно Ди Каприо печели престижният Златен глобус за най-добър актьор в драматичен филм за превъплъщението си в Авиаторът, както и Златен глобус за най-добър актьор в мюзикъл или комедия за ролята си на борсов посредник във Вълкът от Уолстрийт. През 2016 година Леонардо ди Каприо печели Оскар за най-добра мъжка роля в Завръщането.
Известен е като природозащитник. Кара хибриден автомобил, а къщата му е снабдена със соларни панели. Притежава и собствен остров в Белиз, където смята да построи еко курорт.

Най-добър приятел е на колегата си Тоби Магуайър, на чиято дъщеря е и кръстник. Среща се с климатичната активистка Грета Тунберг. Ди Каприо публикува техни снимки в Инстаграм и Фейсбук, като я хвали, че тя е „лидерът на нашето време".